miercuri, 4 iulie 2012

Placinta americana cu cirese - Cherry american pie

De ziua Americii, nimic mai potrivit decat o placinta savuroasa, zemoasa, fructata si usor de facut :-) ce de epitete...



De cand am descoperit placinta asta la Anca, am incurcat-o. In fiecare weekend, variatii pe alte fructe - a fost cu capsuni, a fost cu rubarba si iata, acum cu savuroasele cirese de iunie.

Pentru aluat:
- 350 g faina
- 230 g unt rece de la frigider
- 1 lingura de zahar
- 1/2 lingurita sare
- 6 linguri apa foarte rece

Se amesteca faina cernuta cu untul taiat cubulete. Prefer cu furculita, pana se faramiteaza, apoi adaug zaharul cu sarea si-mi fac curaj sa incep o framantare rapida - prea multa framantare dauneaza grav fragezimii aluatului. Apa o adaug treptat. Impart aluatul in doua - o jumatate pentru partea de jos, o jumatate pentru capac, il impaturesc in folie alimentara si il las la frigider minim o ora. 

In timpul asta pregatesc fructele, dupa caz - capsunile le spal si le curat de codite, le tai jumatati sau sferturi, in functie de marime; rubarba o spal bine si o tai bucatele de 1.5 cm; ciresele le spal si le curat de samburi. 

Pentru compozitia de fructe:
- 600 - 650 g fructe
- 100 g zahar
- 2 linguri amidon alimentar

Toate se amesteca intr-un castron si se rastoarna peste aluatul intins in forma de tarta. Se niveleaza frumos, se ung marginile cu putin ou batut pentru o aderenta mai buna intre cele doua structuri, apoi se aseaza cealalta jumatate de aluat intins, se taie surplusul de pe margine, lasandu-se 1 cm de sigiuranta. Se cresteaza din loc in loc, pentru a permite compozitiei sa "respire". Se picteaza cu ou batut si se presara cu zahar brun, pentru o bronzare mai accentuata. Nu-ti da batai de cap pentru 50-60 min cat sta in cuptorul incins la 190 de grade. Neaparat o tava cu hartie pergament sub gratarul pe care sta in cuptor - fructele mai zemoase genereaza un "fluviu"zemos care daca se revarsa in cuptorul incins... se lasa cu fum in toata casa si o ora de frecat cu manusi si cu toate solutiile posibile :-)

Eu zic sa lasati sa se raceasca inainte sa va apucati de taiat. Merge perfect cu doua (sau trei) cupe de inghetata neutra - de vanilie de exemplu. Iata:


Pofta buna!

2 comentarii: