miercuri, 23 mai 2012

Tort cu ganache de ciocolata si jeleu de capsuni

Iata ca din nou este 21 mai, ziua pentru care pregatim un tort altfel in fiecare an. Anul trecut a fost Framboise au chocolat si pentru ca tema este "ceva cu ciocolata si ceva cu fructe" am ales minunatia cu ganache de ciocolata si jeleu de capsuni.


Treaba se deruleaza pe 3 straturi si 4 fronturi de lucru: Blatul, Ganache-ul, Jeleul si Decorul.

Pe frontul Blatul treaba, nevoile de aprovizionare sunt urmatoarele:
- 3 oua
- 50 ml ulei
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de cacao
- 2 linguri de faina
- 1/2 plic praf de copt

Procesul este liniar (amestec, copt, racit) si se desfasoara cu un efort minim: se separa cele 3 oua, se bat galbenusurile cu cele 3 linguri de zahar, se adauga uleiul cate putin, amestecand continuu. Se cerne faina si cacaoa si se amesteca ambele cu praful de copt, dupa care se incorporeaza in galbenusurile cu zahar. Albusurile se bat spuma-beton si se amesteca cu compozitia de galbenusuri. Se ia o forma de tort de minim 21 cm, se acopera fundul cu hartie de copt, in timp ce marginile se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina. Cum se acopera fundul unei forme de copt rotunde cu hartie de copt? Se taie o bucata de hartie de copt patrata, se impatureste in 2, apoi in 4, apoi in triunghi, se aseaza varful triunghiului in centrul formei de copt, se masoara pana unde acopera fundul, se taie din baza triunghiului de hartie, dupa care se desfasoara cercul perfect :-). Ati inteles? Am fost coerenta?

Blatul se coace pentru 25 de minute in cuptorul incins la 190 de grade (pana ce scobitoarea iese curata).

Pe frontul Ganache, lucrurile sunt iarasi simple:
- 500 ml smantana pentru frisca (am folosit LaDorna)
- 350 g ciocolata (am folosit Schogetten cu lapte si amaruie)

Smantana pentru frisca se pune pe foc impreuna cu ciocolata. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se amesteca pana la topirea completa a ciocolatei. Se lasa la racit, apoi peste noapte/ 4-5 ore la frigider.

A doua zi, cand sunteti gata de asamblat tortul, se scoate ganache-ul din frigider si se bate bine cu mixerul pana rezulta o compozitie mi nu na ta.

Pe frontul Jeleu, mm, e greu sa te abtii sa nu mananci capsunile. Asta e cea mai complicata parte.
- 1 kg de capsuni spalate si curatate de codite, taiate in 4/6 - depinde de marime
- 10 linguri de zahar
- 6 foi de gelatina

Capsunile se pun pe foc cu zaharul si se fierb, amestecand din cand in cand vreme de 30 min. Dupa care se lasa la racit.
Cand sunteti gata de asamblat tortul, inmuiati foile de gelatina in putina apa, apoi puneti-le pe foc cu 2-3 linguri de "dulceata" de capsuni si lasati putin, pana ce se topeste gelatina. Luati de pe foc si amestecati cu restul de "dulceata".

Asamblarea tortului se produce astfel:
Se ia blatul si se aseaza pe platoul pe care urmeaza sa servim tortul, se aseaza inelul formei de copt in jurul blatului. Se pune deasupra ganache-ul batut. Se lasa la frigider doar ele doua, sa se impreieteneasca pentru 2-3 ore. Apoi se pune jeleul. Si iar se lasa la frigider sa se impreieteneasca 4-5 ore. Timp suficient sa ne ocupam de Decor.

Ce-am facut eu la capitolul Decor - am temperat  o ciocolata adica am dat-o pe razatoare intr-un bol, dupa care am bagat-o la microunde cate 10 secunde, apoi am amestecat, inca 10 secunde, iar am amestecat, pana ce a fost topita si numai buna de pus intr-o punguta de plastic, careia apoi i-am taiat un varf subtiiiire si am desenat diverse forme (din care numai 3 inimioare au ajuns pe tort :-)). In restul de ciocolata am inmuiat varfurile a 3 capsuni frumoase pe care le-am lasat cu tot cu frunze. Apoi am rupt 4 frunze dde trandafir din gradina, le-am spalat bine, le-am uscat si cu o pensula de pictura (pe care o folosesc numai in bucatarie ;-) ) le-am acoperit pe spate cu un strat uniform de ciocolata. Am avut grija sa nu acopar si coditele frunzelor, astfel mi-a fost usor sa le dezlipesc de mulajul dulce. Mi-a mai ramas cioco, asa ca am turnat-o in cele mai mici forme de silicon pe care le-am avut. Toate au mers pe folie de aluminiu in frigider. Dupa care, bineinteles, pe tort.


Sa aveti pofta!

6 comentarii:

  1. anna palaghianu27 mai, 2012 00:53

    Andreea, suna minunat .... ai toata admiratia mea.
    Cat ai stat in bucatarie sa faci deliciozitatea asta?

    Anna Palaghianu (ex Farkas)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Anna! Ma bucur sa te gasesc (si) aici. Am stat cateva ore bune, pe parcursul a doua zile :-)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos! La multi ani cu o mica intarziere!
    PS bine te-am gasit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :-) pe cat de bine arata, pe atat de gustos este - cum se impleteste ganache-ul fin cu jeleul acrisor...

    RăspundețiȘtergere