joi, 19 ianuarie 2012

Paine irlandeza

Daca aveti pofta de paine calda, proaspat coapta in cuptorul propriu, va provoc! Si nu va fie teama, nu se lasa cu framantat, cu emotia crescutului sau cu orele de asteptare. In schimb se lasa cu o casa invaluita in mireasma painii calde si cu multe planuri: o voi unge cu unt si o voi savura ca in copilarie, o voi manca frecata cu un catel de usturoi taiat pe jumatate, o voi savura cu branza moale si pufoasa. Bine, bine, cum vreti voi (dar mai intai, o vom fotografia :-)).



 Promit ca, de cand puneti mana pe ingrediente, intr-o ora e gata, si cat timp sta la cuptor puteti sa faceti altceva.

Ingrediente:
- 450 g faina alba
- 200 g iaurt natural (am folosit ce-am avut prin frigider, adica un Oly cu 2% si unul cu 5%)
- 170 ml lapte
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar

Se cauta o cratita cu capac cu diametrul de 20 - 25 cm, se baga la cuptor si se incinge la 220 de grade. Intre timp, se amesteca laptele cu iaurtul si apoi se incorporeaza in faina cu sare si bicarbonat. Se framanta (putin) pana cand aluatul este elastic. Se formeaza o painica rotunda, se cresteaza cu cutitul si se introduce cu grija in oala incinsa. Se pune capac si se da la cuptorul incins la 220 de grade pentru 45 de minute. Cand acestea s-au scurs, se scoate capacul si se mai lasa 15 minute la rumenit.

Lasati-o putin la racit inainte sa o taiati pofticios.
S-aveti pofta!
Credit: Reteta am gasit-o la Laura Adamache.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu