miercuri, 25 ianuarie 2012

Le Creuset si o tarta cu broccoli si conopida

Ca orice iubitor de mancare si gatit, nu trece luna in care din bugetul casei sa nu scap ceva si in zona accesoriilor pentru bucatarie. Luna ianuarie a stat sub semnul Le Creuset - la loc de cinste pe lista mea de dorinte. Parca nimic nu-mi provoaca o satisfactie mai mare decat sa incercuiesc bulinutele asezate cuminti pe ultima fila a unui carnetel nou, obligatoriu nou. Cu spira, obligatoriu cu spira. Acolo asez in fiecare an dorinte amestecate - bunuri, stari, actiuni pe care mi-as dori sa le pot duce la bun sfarsit.

Prima luna, prima bulinuta incercuita: vasul emaliat pentru tarta sau quiche. Am inaugurat-o rapid, a doua zi dupa achizitionare cu o crusta superba umpluta cu broccoli si conopida oparite usor inainte de a fi acoperite cu crema de oua.


Pentru crusta aveti nevoie de:
- 200 g faina alba
- 1/4 lingurita sare
- 125 g unt rece
- 2 galbenusuri
- 1 lingura smantana groasa

Se amesteca toate ingredientele uscate in robotul de bucatarie sau intr-un castron metalic.Se adauga untul rece taiat bucatele amestecand bine, apoi se adauga cele doua galbenusuri si smantana. Transferati aluatul pe o suprafata presarata cu faina si, folosind ambele maini, framantati repede - aluatul trebuie sa ramana rece. Impachetati aluatul in film alimentar si lasati la frigider cateva ore sau chiar pana a doua zi, asa cum am facut eu.

A doua zi, presrati din nou faina pe planseta si intindeti aluatul cu un facalet (sau cu orice obiect cilindric - cum ar fi de exemplu, pur intamplator - o sticla de vin din centru spre margini, pana obtineti un disc cu cativa cm mai mare decat diametrul formei de tarta plus marginea - in cazul meu 28 cm + 3 cm. In timp ce intindeti aluatul, intoarceti-l pe partea cealalta, presarand faina, astfel incat sa nu se lipeasca. Rulati-l pe facalet si despaturiti-l central peste forma de tarta. Presati-l cu degetele pe fiecare cuta a vasului si taiati surplusul. Daca au survenit accidente (rupturi), puteti folosi acest surplus pentru reparatii. Taiati hartie de copt , asezati-o deasupra tartei, turnati un strat de boabe de fasole uscata (sau bile de copt, daca aveti) si dati la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 - 25 min, pana devine aurie.

Cat sta tarta in cuptor aveti timp suficient pentru a pregati umplutura, pentru care aveti nevoie de:
- broccoli (un buchet de 250 - 300 de grame)
- conopida tot la fel
- 3 oua
- 250 ml de smantana lichida dulce
- sare, piper
- nucsoara

Spalati bine buchetelele si lasati-le la abur cateva minute. Bateti ouale, impreuna cu smantana, asezonati si parfumati cu nucsoara rasa. Asezati legumele uniform peste crusta rumenita, apoi acoperiti cu crema de oua si mai dati la cuptor la 180 de grade pentru 30 min, pana ce devine aurie.

Serviti cum vreti - la micul dejun, cu iaurt. La pranz, ca aperitiv. La cina, ca garnitura. La gustare, ca atare.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu