vineri, 7 octombrie 2011

Trufe si praline de ciocolata

Stiu. Titlul si actiunea in sine nu se prea potrivesc cu dieta. Am insa circumstante atenuante: 1. Cuvantul dat e litera de lege (mai ales atunci cand il dai unui copil - adica, am promis - fac). 2. Dieta mea nu trebuie sa devina corvoada pentru nimeni.


Totul a inceput cu o vizita la raionul de ciocolata, pe care nu-l mai vizitasem de mai bine de o luna. Pentru aproximativ 36 bucati trufe sau praline am avut nevoie de 500 g ciocolata amaruie (am ales Schogetten cu 65% cacao). Am mai achizitionat o cutie de smantana pentru frisca si un pachet de unt cu 65% grasime. 

Reteta de baza:
90 de grame de unt taiat se pun intr-un bol impreuna cu cele 500 de grame de ciocolata amaruie maruntita si se topesc la cuptorul cu microunde (primul minut la putere medie, dupa care se amesteca, apoi inca 30 secunde la putere medie, dupa care iarasi se amesteca, apoi inca 30 de secunde si ar trebui sa fie suficient). Se adauga 160 ml smantana pentru frisca si se incorporeaza.

Arome/ Umpluturi:
M-am gandit la ce aveam prin camara si am decis sa fac patru tipuri - Trufe cu cognac, Praline cu migdale, Praline cu cafea trase in ciocolata alba si Praline cu visine trase in ciocolata. Asa ca am impartit compozitia de mai sus in 4 boluri mai mici pe care le-am etichetat (ca sa fiu sigura ca nu incurc treburile) si pe care le-am amestecat asa:
Trufe cu cognac - peste compozitia de baza am mai adaugat 2 linguri de cognac si am incorporat bine.
Praline cu migdale - peste compozitia de baza am mai adaugat 1/4 lingurita de esenta de migdale. In paralel am pus la cuptor 10 samburi intregi de migdale si 1 cana de migdale maruntite.
Praline cu cafea - peste compozitia de baza am adaugat 20 ml de espresso tare.
Praline cu visine - peste compozitia de baza am adaugat 1 lingura de visinata.

Am lasat cele 4 boluri in frigider pana can compozitia s-a intarit suficient cat sa poata fi manevrata. Am intins hartie de copt intr-o tava si am inceput Marea mozoleala: am rulat in palme gogoloaie de ciocolata, ajutandu-ma de o lingurita, ca sa iasa cat de cat egale. Gogoloaiele ce aveau sa devine trufele cu cognac au mers direct pe tava, la fel si cele cu cafea. Pe cele cu migdale le-am format in jurul unui sambure de migdala rumenit si aromat, iar pe cele cu visine, in jurul unei visine din visinata, alcoolica, decadenta si .. extrem de parfumata. Toate pe tava si tava inca o data in frigider. Nu va chinuiti sa le faceti perfecte in aceasta faza, mai aveti o sansa dupa a doua sedere in frigider. Dupa 10-15 min, micile bilute sunt gata de ultima prelucrare.

Trufele cu cognac - se mai ruleaza o data intre palme, dupa care se tavalesc in pudra de cacao cernuta.
Pralinele cu migdale - se mai ruleaza o data, dupa care se tavalesc in migdale maruntite.
Pralinele cu cafea - se topesc 2 tablete de ciocolata alba impreuna cu o lingura de smantana pentru frisca, se mai ruleaza o data pralinele, dupa care scufunda in ciocolata topita si se scot pe tava cu hartie de copt. Se aseaza deasuprea un bob de cafea (sau orice alt ornament)
Pralinele cu visine - se repeta procesul de la pralinele cu cafea, numai ca se inlocuiesc tabletele de ciocolata alba cu unele de ciocolata cu lapte.

Ultimele doua se mai lasa 20-30 min la frigider, dupa care se pot alatura celorlalte spre servire. Pentru a va bucura de aroma completa a trufele si pralinelor, va recomand sa le scoateti din frigider cu 30 min inainte de servire. Atentie: dau dependenta!


  
Pofta sa aveti!

Un comentariu: