joi, 20 octombrie 2011

Pranzul de duminica // Pui glazurat cu miere si aceto balsamico

Cand eram acasa la mama, pranzul de duminica era o mica sarbatoare in familie. Pregatirile incepeau dimineata devreme, cand, ca intr-un proiect gestionat cu talent, ingredientele pentru fiecare fel ce urma sa fie servit erau pregatite, prelucrate, amestecate rezultand o masa copioasa, de care ne bucuram toti 3. Grija si dragostea cu care mama pregatea totul era parte integranta din bucate, iar miresmele care invaluiau bucataria si nu numai, ametitoare. Era un prilej de a sta cu totii la masa aranjata festiv doar pentru noi si era o bucurie. Acum, ca sunt la casa mea incerc si eu sa duc mai departe traditia. Duminica trecuta am gandit o tema italiana - usor de preparat si deopotriva de digerat, bucataria italiana fiind recunoscuta pentru simplitatea preparatelor sale. Simplitate nu inseamna neaparat si nesofisticat - less is more. Ingrediente putine, alaturate suprinzator, proces de pregatire care nu necesita tehnici deosebite sau experienta semnificativa. In concluzie, o bucurie de pregatit si de savurat.



De la stanga la dreapta, am avut: pui cu rozmarin la cuptor, glazurat cu miere si aceto balsamico, alaturi de ceapa rosie coapta, caponata siciliana, jumatati de ardei capia umplute, focaccia si salata cu rucola, mozzarella si prosciuto crudo.

Sub semnul simplitatii, puiul intreg de 1,5 kg se spala si se usuca cu prosoape de hartie. Se desprinde cu grija pielea de pe piept si se introduc cateva fire de rozmarin proaspat. Se asezoneaza cu sare si piper, atat la interior, cat si la exterior si de indeasa cu 4-5 fire de rozmarin. Se aseaza intr-o tava, alaturi de 4 cepe rosii frumoase, curatate, se picura 3 linguri de ulei de masline peste toate si se da la cuptorul incins la 200 grade pentru 40 de minute. Intre timp, se pregateste un amestec din 1 lingura de miere si 3 linguri de aceto balsamico cu care se glazureaza puiul, care se mai perpeleste la 200 de grade inca 40 de minute. Se scoate din cuptor si se aseaza la odihna pe platoul pe care urmeaza a fi servit, iar cepele se mai lasa la caramelizat 15-20 de minute, la 180 de grade. Fiecare portie va fi compusa din pui si una din cele 4 cepe caramelizate. Un deliciu. Si simplu, v-am zis...


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu