vineri, 21 octombrie 2011

Pranzul de duminica // Caponata siciliana

Acum ca am mancat de pranz, sa vorbim putin despre... mancare :-). In cautarea unui aperitiv din legume, altceva decat bruschete cu rosii (ca nu mananc paine si nu m-as fi vazut duminica in pozitia de a pregati si a nu manca), altceva decat legume la gratar (ca nu ma vedeam incingand gratarul doar pentru atat) am dat peste aceasta reteta de caponata siciliana. In esenta, un fel de mancare tipic bucatariei siciliene, ce poate fi servit  ca aperitiv, garnitura sau fel de sine statator, fie cald, fie rece. In concluzie, un preparat versatil si, cum altfel, usor de preparat.

Pentru o portie sanatoasa de indestulat minim 4 persoane aveti nevoie de:
- 2 vinete medii (eu am avut rara ocazie sa detin vinete albe)

- 200 grame masline verzi fara samburi, taiate jumatati (o noua metoda de scos samburii maslinelor, in afara de aparatul special sau presatul cu fundul canii este urmatoarea: puneti maslinele intr-o punga de plastic si legati-o la gura astfel incat maslinele sa nu se stea unele peste altele. Bateti (cu mila) maslinele cu un ciocan de carne - daca aveti unul care are una din laturi neteda, cu atat mai bine. Samburii vor fi usor de indepartat).
- 50 grame capere
- 2 cepe curatate
- 2 tulpini de telina apio
- 4 rosii proaspete (sau 4 linguri de sos tomat) tocate marunt (fara samburi)
- 125 ml otet de mere
- o lingura de zahar
- frunze proaspete de busuioc pentru decor
- ulei de masline

Vinetele se taie cu tot cu coaja in bucatele de maxim 2 cm, dupa care se lasa 2 ore intr-un vas cu apa cu sare . Caperele din borcan se desareaza rapid, lasandu-le 5 min in apa fiarta, si scurgandu-le bine. Tulpinile de telina se taie cubulete si se pun si ele 3 min in apa fiarta, dupa care inca 5 min in apa rece.

Intr-o tigaie inalta se incinge putin ulei de masline si se caleste putin ceapa. Apoi se adauga caperele si maslinele si se mai lasa cateva minute, amestecand bine. Se adauga rosiile tocate (sau sucul de rosii). In paralel, tot intr-o tigaie/ cratita incapatoare, se incinge putin ulei de masline in care se prepelesc vinetele scurse de apa in care s-au odihnit si uscate cu prosoape de bucatarie. Se adauga si tulpinile de telina taiate marunt. Totul se amesteca in cealalta tigaie si se lasa la foc mic. Se amesteca zaharul cu otetul si se adauga incet peste caponata. Se mai lasa 2-3 minute, dupa care se ia de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa la infuzat, pana aproape de racire. Se toaca chiffonade frunzele proaspete de busuioc si se arunca deasupra - neaparat cu gratie.


Dulce-acrisor, suprinzator de patrunsele vinete, alaturi de tulpinele de telina crocante, maslinele amarui si caperele zemoase.. Ce alaturare mediteraneana!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu