vineri, 14 octombrie 2011

Ciorba de perisoare

Conform intelegerii noastre casnice, dupa supa crema de ardei gras a urmat o binemeritata, clasica si gustoasa ciorbita de perisoare. A fost suficient ca C. sa vada carnea tocata, morcovul, telina si sticla de bors ca sa-si dea seama ce urmeaza si sa-i sclipeasca ochii si sa inceapa sa se faca util :-).


Luati 500 gr carne tocata amestec, 2 cepe, 1 morcov maricel, 1 pastarnac, 1 telina mica, 1 sticla de bors, o conserva de rosii taiate cubulete, 1 ou, 2 maini de orez, putina smantana si o legatura de patrunjel.

Tocati repedeo ceapa si morcovul si puneti-le la calit intr-o oala cu 2 linguri de ulei. Cand ceapa devine translucida, adaugati apa (in jur de 3.5 L) si puneti la fiert pastarnacul si telina curatate, dar intregi. Intre timp, pregatiti carnea: tocati ceapa, tocati jumatate de legatura de patrunjel, spargeti un ou, plus piper proaspat macinat, plus sare si o mana de orez. Toate se amesteca bine bine intr-un castron si cand incepe sa fiarba apa, se modeleaza perisoarele si se pun in apa. Se lasa la fiert si se spumeaza, dupa nevoie. Cand perisoarele incep sa se ridice la suprafata, adaugati jumatate de conserva de rosii taiate si mai lasati putin la fiert. Incalziti borsul, turnati-l peste ciorbita fierbinte impreuna cu cealalta mana de orez. Mai lasati la fiert. Intr-un bol, bateti un ou cu cateva linguri de smantana (eventual lichida, pentru gatit), puneti deasupra 1-2 polonice de ciorba, apoi turnati toata compozitia peste ciorbita, presarati patrunjelul tocat si.. gata. Serviti cu paine proaspata si ardei iute. Ca-i tare bun!

Pofta buna!

Un comentariu: