sâmbătă, 2 iulie 2011

Retetele bunicii: Dulceata de cirese albe

Da, stiu ca va plac ciresele atat de mult incat nu reusiti sa pregatiti nimic cu ele, doar sa le savurati simplu, una dupa alta. Cand nu sunt in sezon, am momente in care ma imaginez cu un bol mare de cirese coapte in brate si aud zgomotul sacadat al samburelui cazut. Astazi nu e cazul insa, iar secretul de a reusi sa faci totusi ceva cu cirese, este sa mananci bine inainte si apoi, sa deschizi tacticos cartea de bucate.



Pentru varietatea gustului, am ales 2 kg de cirese rosii, tari, carnoase si alte 2 kg de cirese albe, suculente, delicate.

Ingrediente:
- 2 kg cirese
- 1 kg zahar
- 3 pahare de apa
- 1 lamaie
- 1 baton de vanilie

Ciresele se spala sub jet de apa rece si se scurg


Se scot samburii cu o ustensila speciala, pentru usurinta.



Se pune zaharul pe foc, impreuna cu cele trei pahare de apa si se lasa pana se formeaza un sirop translucid.


Se pun ciresele cu grija peste sirop, se amesteca si se lasa la fiert cateva ore (2-3).


Cand dulceata este aproape fiarta (picatura racita pe o farfurie nu se prelinge) 


se taie o lamaie felii


si se adauga peste dulceata, lasand inca 30 min la fiert


Se despica un baton de vanilie si se aseaza intr-un castron rezistent


iar peste el se toarna cu grija dulceata de cirese. Se acopera cu un servet ud si bine stors si se lasa la racit pana a doua zi dimineata.

La fel se procedeaza si cu ciresele albe



A doua zi, se umplu borcanele cu dulceata, se sigileaza si se decoreaza dupa talent :-)


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu