marți, 5 iulie 2011

Baba ghanoush


Baba ghanoush este un aperitiv libanez, de fapt o salata de vinete, preparata mai dietetic decat cea cu care suntem obisnuiti pe plaiurile mioritice, cu mult ulei si/ sau maioneza. In cazul de fata, este de preferat ca vinetele sa fie coapte la flacara deschisa, pentru a va bucura mai apoi de gustul usor afumat al pulpei de vanata. Insa daca nu aveti gratar in curte si niciun apetit sa scaldati toata casa in miros de vinete coapte (mie imi place mirosul asta, totusi), merge si sa le bagati la cutpor pana incepe sa se stafideasca coaja vinetelor si se vede cu ochiul liber ca acestea incep sa se inmoaie. Cu vinetele coapte treaba se precipita: trebuie curatate rapid de coaja, altfel se innegresc, trebuie lasate la scurs si, ca sa grabiti procesul de eliminare a apei in exces, puteti sa le sarati usor. Pentru a le transforma intr-o salata pufoasa trebuie sa le tocati cu orice aveti, insa sa fie din lemn/ plastic, nu din metal, pentru ca iarasi se innegresc. Mai tocati marunt si o ceapa, amestecati-o cu vinetele tocate si cu putin ulei de masline, mai puneti vreo doua linguri de pasta de susan (tahini), merge si putin chimion, niste sare (daca mai este cazul), suc proaspat de lamaie si.. gata. Incercati cu lipie proaspata sau cu painica n'aan. E deliciu.

Pofta buna!

Un comentariu:

  1. "libanezii" locali (de aici) ornau cumva pe deasupra cu nuca taiata marunt, amestecata cu ulei de masline ... combinatia era perfecta

    dar intre timp au dat faliment (poate din cauza nucilor) si noi ne-am reintors la salata noastra

    sa va fie de bine :)

    RăspundețiȘtergere