vineri, 24 iunie 2011

Tagliatele piperate cu varza noua

Imi plac pastele, imi place varza si imi place iute. Daca ne asemanam din acest punct de vedere, urmatoarea reteta ne poate satisface aceste trei mici placeri, si o sa fim toti mai multumiti si lumea o sa fie mai buna (?!).



De ceva vreme am intrat in posesia unei minunate masini de facut paste, mecanica, cu care pot intinde foi luungi, de diferite grosimi si pot taia apoi tagliatele si taitei. Nu o mai folosisem si eram oarecum nerabdatoare sa vad ce o sa iasa si cat de diferit fata de ce cumparam. Asa ca sambata, mi-am luat inima in dinti si am pus-o de o portie de paste. Pentru reteta deosebit de simpla, am citit cele doua pagini de introducere din cartea lui Jamie Oliver si am pornit la treaba. Surprinzator sau nu, pentru aluatul de paste nu-ti trebuie altceva decat oua si faina - mai exact cate oua, atatea sute de grame de faina - in cazul meu, 4 oua, 400 g faina.


Toate se amesteca frumos obtinandu-se o coca putin moale si destul de flexibila, care se framanta bine cateva minute, pentru a interactiona prieteneste.


Coca astfel formata, se inveleste in folie alimentara si se lasa la odihna in frigider, pentru 45 min - 1 ora. Timp in care am stat afara pe chez-longue, am dat vreo doua telefoane, am mai sorbit din cana de cafea si am contemplat minunatul trandafir urcator roz (pe care apropos, trebuie sa il testez sa vad daca e bun de facut dulceata. Sau mai bine serbet?). Pauzele lungi si dese... Am scos coca din frigider, am impartit-o in patru si am inceput sa rulez fiecare foaie prin masina - mai intai la prima treapta de grosime, apoi din ce in ce mai sus. M-am oprit la treapta 5, insa data viitoare o sa merg mai sus, pentru ca mi-ar fi placut ca tagliatelele mele sa fie mai subtiri.



Ce culoare frumoasa, nu? De paste cu oua de gaina crescuta la curte, se vede.
Dupa ce am intins foaia, am taiat-o tagliatele.



Pe care apoi le-am asezat pe un suport improvizat (adica o lingura de lemn asezata intre cele doua borcane de fulgi de cereale/ muesli).


Cel mai bine ar fi sa achizitionez un suport pentru uscat pastele cum este cel de aici, pentru ca pe viitor nu ma voi multumi sa fac paste pe care sa le fierb imediat. Deja imi imaginez pungute transparente cu tagliatele, legate cu rafie, asteptandu-ma artizanal. Asa. Am fiert pastele in apa (regula de aur - 1 L de apa la 100 g de paste) cu sare si putin ulei de masline (ca sa nu se lipeasca intre ele). Le-am pus la scurs ...


si am trecut la urmatoarea etapa, varza:



Varza taiata in jumatati, cu cotorul scos, se taie fideluta




si se freaca bine cu sare de bucatarie, dupa care se lasa la scurs 30 min, timp in care isi reduce volumul considerabil:



Varza scursa se caleste usor intr-o tigaie inalta, stropita cu ulei de masline, se pipereaza din belsug si se amesteca apoi cu pastele fierte, lasandu-le sa faca schimb de experienta cateva minute, amestecand.



Apoi se serveste. In linistea soarelui de vara, acompaniata de un sprit rece si efervescent. Ca bun mai e.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu