joi, 16 iunie 2011

Saramura de crap cu mamaliguta

Sau rezultatul congruentei dintre doua pasiuni: cea pentru pescuit si cea pentru gatit. Duminica dimineata, dupa o noapte de stat pe balta, C. a sosit acasa incarcat cu un crap romanesc de toata frumusetea, in greutate de 4 kg. Din experienta, crapii la greutatea asta sunt numai buni - suficient de tineri incat sa nu fie grasi. Partea cu mirosul de mal/ iarba/ stuf este o loterie, cum specificam si aici. In ambele cazuri, se pare ca am avut noroc. Crapul romanesc este un peste acoperit de un strat sanatos de solzi, iar saramura este modul perfect de a-l pregati, daca doriti sa evitati chinuitorul proces de curatare a acestor solzi.


Buun.. Una din regulile de conduita in viata "noastra" de pescari, este ca pescarul sa-si curete pestele singur. Asa s-a si intamplat - C. a eviscerat crapul si l-a spalat bine, insa solzii au ramas pe el, pentru ca am decis de comun acord sa il facem saramura si sa invitam la masa si vecinii. Ce am avut de facut in continuare nu a fost neaparat cea mai usoara operatiune: taierea crapului in doua, pe lung, pentru ca ce e mai frumos decat doua jumatati de peste sfaraind cuminti pe gratar? Am folosit un cutit maricel si bine ascutit si pe alocuri m-am ajutat de o foarfeca pentru peste si pui. Cu cutitul am taiat capul, apoi coada, apoi am despicat pestele pe burta pana am ajuns la os unde, cu ajutorul foarfecii, am taiat coasta cu coasta.


Intre timp, C. a incins gratarul, iar eu am continuat pregatirile: am tamponat crapul cu hartie de bucatarie, l-am uns cu putin ulei de masline, l-am presarat cu sare de mare si cu cimbru proaspat. Am mai pregatit pentru copt pe gratar 6-7 rosii, 4 ardei grasi si un ardei iute.


Toate au mers impreuna pe gratar: crapul cu solzii in jos - aproximativ 10 minute, iar pe partea cealalta in jur de 5-6, iar legumele pana s-au inegrit usor, astfel incat sa le pot curata de coaja.
In timpul asta, am curatat o capatana de usturoi, pe care apoi am taiat-o feliute si am pus-o la fiert in  3 cani de apa, impreuna cu o lingurita de sare si cateva boabe de piper. Dupa ce am terminat de curatat legumele le-am asezat si pe ele in apa fiarta: rosiile intregi, iar ardeiul gras taiat fasii. Am lasat totul la fiert timp de 10 minute. Cand am luat crapul de pe gratar, bucurie mare - nu s-a lipit deloc si l-am dezbracat frumos de solzi, cu tot cu piele (asta e smecheria cu pusul pe gratar cu tot cu solzi). L-am portionat (adica am taiat felii) si l-am asezat in zeama infierbantata, data deoparte, cu capacul pus. Am asteptat nerabdatoare 10 minute sa infuzeze toate aromele, apoi l-am scos pe farfurii si l-am servit alaturi de o rosie coapta, cateva fasii de ardei copt, o bucata sanatoasa de mamaliguta, un polonic de saramura si o mana de patrunjel proaspat tocat.



Inutil sa spun ca s-a mancat tot din farfurii si ca da, gustul de peste gatit proaspat este incomparabil.
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Excelenta mancare!Imi place tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  2. :-) si noua ne place tare mult, mai ales cand avem materie prima proaspata - ceea ce s-a intamplat si in weekend-ul care tocmai s-a terminat. Am avut un cteno de 5,5 kg si din jumatate am facut o saramura de-ti lingi degetele :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. as pune si niste felii de ceapa pe gratar

    RăspundețiȘtergere