marți, 28 iunie 2011

Retetele bunicii: Ciorba de fasole verde grasa

Am primit mostenire o carte de bucate pe care bunicul meu i-a daruit-o tinerei lui sotii, acum multi multi ani. Nu stiu cine a scris cartea sau in ce an a fost publicata - nu mai are copertile originale. Mama a reusit sa o lege si mi-a facut o mare bucurie cand mi-a incredintat-o. Citind din aceasta carte, imi amintesc de multe experiente placute la bunica mea in bucatarie, asa ca am decis sa incep o serie noua - Retetele bunicii. Este uimitor cum se gatea in urma cu multi ani - fructele de mare si pastaia de vanilie nu erau desprinse din povesti, de unde deducem ca puteau fii achizitionate din pescarii si bacanii. Daca ne desprindem cumva de realitatea de astazi si privim de sus, traseul nostru culinar, putem sa vedem destul de clar cum, dupa o gaura neagra care a insemnat comunismul, in care creierul (si stomacul deopotriva) ne-a fost spalat cu salamuri si tacamuri, revenim la normalitate, apreciem tot mai mult slow-food, ne bucuram de traditional, dar si de specific.




Ingrediente:
- 1 kg fasole verde
- 2 L apa
- 2 linguri faina
- 2 cepe
- sare
- 1 ardei gras
- 500 g rosii
- 1-2 oua
- 75 - 100 g smantana
- patrunjel verde

Se spala fasolea


 Se taie capetele, iar apoi pe jumatate sau in trei, in functie de dimensiune


Se opareste fasolea in cei 2 L de apa fierbinte


Se pregatesc ceapa si ardeiul gras


si ambele se toaca marunt




Se pun la calit intr-o tigaie cu putin ulei, pana se aureste ceapa


Se adauga cele doua linguri de faina si se amesteca pana se ingroasa


Se adauga peste fasolea oparita si scursa


Dupa care se ineaca in apa si se amesteca pana la incorporare. Se toaca rosiile (eu am folosit din conserva):


Apoi se incorporeaza si ele in ciorba


Si se lasa la fiert


Cand fasolea este fiarta, se opreste focul, se bat doua oua si se amesteca cu smantana, se pun peste oua doua polonice de ciorba fierbinte, pentru a egaliza temperaturile. Apoi se adauga peste ciorba.


Inainte de a servi, se presara cu patrunjel proaspat tocat. Se savureaza incet. Este un vis. Atat de simplu.


Pofta buna!

3 comentarii:

  1. arata cam tare bine:
    - cartea
    - mancarea
    - si ultima poza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc :-)
    Va astept si la o degustare :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Autorul cartii se numeste M. Sevastos, scriitor, vanator pasionat si....bucatar

    RăspundețiȘtergere