miercuri, 29 iunie 2011

Pui cu salvie la cuptor

Puiul asta ne-a insotit intr-o seara cu prietenii C & C, ne-a dat satisfactii suculente si ne-a deschis ochii asupra salviei. Marturisesc ca pana la aceasta reteta, nu am mai incercat salvia in afara pastei de dinti Herbal. Acum, ca-s mai bogata cu o experienta, am plantat un fir de salvie si in gradina, care, intre rozmarin, tarhon, busuioc, menta si leustean, se simte ca la el acasa.


Ingrediente:
- 1 pui maricel (in jur de 1,8 kg)
- 1 lamaie
- 22 frunze proaspete de salvie (nici mai mult, nici mai putin :-) )
- 3 catei de usturoi
- 6 linguri de unt la temperatura camerei
- sare, piper proaspat rasnit
- patrunjel
- 2 cepe mici
- 2 morcovi, taiati in jumatate

Se spala puiul cu apa rece si se sterge bine cu hartie de bucatarie. Se decojeste lamaia evitand partea alba. Se curata cateii de usturoi. Se toaca marunt coaja de lamaie, frunzele de salvie si cateii de usturoi. Se amesteca cu untul si putina sare. Se aseaza puiul pe spate si incepand de la piept se desprinde cu grija pielea, pana spre gat, continuand cu pulpele. Amestecul de unt se introduce intre piele si pui incercand pe cat posibil sa se acopere toate zonele. Se unge puiul si cavitatea sa cu ulei de masline si apoi se asezoneaza cu sare si piper. Se curata cele doua cepe si lamaia si se taie sferturi. Se umple puiul cu sferturi de lamaie si ceapa si cu patrunjel. Se incinge cuptorul la 240 grade, se aseaza intr-o tava stropita cu ulei de masline morcovii taiati si ceapa, iar deasupra se pune puiul, caruia puteti sa ii legati picioarele, ca sa ramana in one piece. Se lasa puiul la cuptor pentru 20 de minute, dupa care se reduce temperatura la 200 de grade si se mai lasa in jur de o ora. Recunosc ca am scapat si vreo doi trei stropi de vin in tava. In timp ce puiul sfaraia in cuptor si casa se umpluse de miasme, am fabricat repede si una tava cartofi noi, rumeniti, care s-au copt in ultimele 20 de minute, alaturi de pui.


Cand toate au fost gata, am scos, am presarat sare de mare pe pui si l-am lasat 10 minute sa se mai racoreasca, dupa care l-am servit linistiti, langa bere sau sprit, in functie de dorinta fiecaruia. Puiul a fost foarte fraged si foarte diferit de alti pui la cuptor, in sensul bun. Foarte bun.

Pofta buna!
Sursa reteta: Saveur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu