miercuri, 22 iunie 2011

Minitarte cu caise

Joi si vineri am participat la unul din cele mai interesante cursuri ever. Intreaga experienta a fost surprinzatoare: de la primirea invitatiei de participare (ca o informare de genul Ati fost nominalizat sa participati la... fara nicio explicatie, pur si simplu), pana la intalnirea neasteptata cu trainer-ul Alis, motiv de imbratisari si zambete. Cursul a fost despre Facilitation skills sau Train the trainer sau, pe romaneste, cum sa gestionezi un grup de participanti, cum sa le intelegi reactiile si cum sa reusesti sa le transmiti cunostintele tale, tinandu-i implicati si interesati. Cool, nu? Joi am fost sugativa de informatii, iar vineri fiecare a pregatit si sustinut un minitraining de 10 minute, pe subiecte non-business. Eu am ales sa ii invat sa pregateasca minitarte cu caise, fara aplicatie practica, insa cu multe fotografii sugestive si cu degustare la final. Iata unde trebuie sa ajungem:


Tarta este formata din cochilie (shell), crema (filling), fructe si de obicei, gelatina (sealing), utilizata pentru a sigila fructele, pastrandu-le culoarea vie si neoxidata.

Pentru cochilie avem nevoie de (ingrediente pentru 6 minitarte sau 1 tarta mare):
- 90 g unt la temperatura camerei taiat cubulete
- 1 lingura ulei vegetal (am folosit de floarea soarelui)
- 3 linguri de apa
- 1 lingura de zahar
- 1 praf de sare
- 150 g faina


Untul impreuna cu apa, zaharul, uleiul si sarea se topesc intr-un bol, pana cand untul sfaraie nervos. Atentie cand il scoateti din cuptor (in cazul meu, din cuptorul cu microunde), pentru ca este foarte fierbinte. Peste untul topit se cerne faina...


si se amesteca cu o lingura, pana se formeaza o coca moale...


care se intinde cu degetele in formele de tarte,


asigurand marginile cu dintii unei furculite, pe care ii folosim si pentru inteparea aluatului (ceea ce va permite aerului cald sa iasa de sub aluat, fara a forma umflaturi)



Formele astfel pregatite se coc in cuptorul incins la 210 grade pentru 15 de minute. Se scot aurii si se lasa la racit.



Sursa retetei: David Lebovitz

Intre timp pregatim crema. Eu o prefer pe cea de vanilie, pentru ca neutralitatea sa nu influenteaza gustul fresh al fructelor. Avem nevoie de:
- 250 ml lapte
- 50 g zahar
- 2 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 1 lingurita amidon alimentar
- 75 g zahar
- 2 linguri unt
- un plic esenta vanilie Bourbon



Ouale se bat si se amesteca cu 75 g zahar si cu amidonul,


iar laptele se pune pe foc impreuna cu celelalte 50 g de zahar.


Laptele fierbinte se adauga peste amestecul cu oua,



dupa care amandoua merg inapoi pe foc, pana se ingroasa.



Cand crema s-a ingrosat, se da deoparte si se adauga cele doua linguri de unt si esenta de vanilie, amestecandu-se pana se incorporeaza. Se lasa la racit.


Am ales sa folosesc caise si m-am gandit ca ar fi bine sa le decojesc. Asa ca le-am scufundat pentru 1 minut in apa fiarta,

dupa care le-am scos cu o paleta in apa cu gheata, pentru a stopa procesul de gatire.


Cooaja se va desprinde usor de fruct, folosind simplele degete din dotare. Se purcede apoi la scos samburii si taiat in sferturi.


Dupa care se asambleaza, punand cate 2-3 linguri de crema in fiecare cochilie si garnisind cu fructe. La final, se pregateste o gelatina urmarind instructiunile de pe plic, eventual adaugand putin compot de caise pentru a pastra nota fructata si se toarna cate o lingura, doua, pe fiecare tarta.

 

Pofta buna!

P.S. Puteti alege orice fruct pentru a va insoti tartele, lasati-va imaginatia libera :-)

4 comentarii:

  1. arata superb!o sa incerc si eu reteta ta!iubesc minitartele !

    RăspundețiȘtergere
  2. arata bine si sunt deopotriva gustoase si usor de facut. sa-mi spui cum ti-au iesit :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot sa depun marturie! Au fost absolut delicioase! Iar prezentarea a fost de exceptie - cu mana pe inima, a fost cel mai tare mini-training la care am asistat. Ever!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. @alis :-) ma faci sa rosesc. La cat de repede au disparut, sigur au fost bune :-)

    RăspundețiȘtergere