sâmbătă, 25 iunie 2011

Dulceata de capsuni

Cred ca inca se mai gasesc capsuni in piata (eu cel putin am gasit sambata trecuta) asa ca, daca nu decideti sa congelati cateva, poate va amintiti cum e sa vi se faca pofta de clatite cu dulceata, sau de un cheesecake peste care, in lipsa de fructe proaspete, aruncati cateva lingurite de dulceata. Eu zic ca mai bine va pregatiti. Am zis sa incerc si eu sa fac dulceata anul acesta, iar cea de capsuni este prima din serie. Nu fac multa, cum imi amintesc ca facea bunica, intr-o cratita pentru care trebuia sa aprinda trei ochiuri pe aragaz. Eu mai modest, fiind si prima, prefer sa merg pe varianta proiect pilot sau trial and error sau prototip. You name it. Rezultatul mai intai, ca sa vedem la ce trebuie sa ajungem, the big picture:


Am pornit de la doua kg de capsuni frumoase, dulci, parfumate

pe care le-am curatat de codite si le-am triat, pastrandu-le pe cele ferme.


Le-am asezat intr-o tava astfel incat sa nu stea unele peste altele


si le-am presarat cu un kg de zahar


dupa care le-am acoperit cu folie de aluminiu si le-am lasat pana a doua zi. Ideal ar fi fost in figider, insa, de unde atata loc... A doua zi, tot zaharul capitulase eroic sub sucul caspunilor (mare grija la manevratul tavii - e atat suc inauntru incat riscul e mare sa curga din tava).



Am transferat cu grija capsunile impreuna cu tot sucul lor intro oala incapatoare, am stors doua lamai


dupa care le-am pus impreuna la fiert. Nu stiu cat le-am tinut, sa tot fi fost o ora, doua. Nu am amestecat deloc in dulceata, pentru a nu sfarama capsunile, iar spuma care se forma din cand in cand am indepartat-o cu o lingura de lemn.


Ca sa-mi dau seama daca dulceata e gata, am inmuita putin lingura de lemn, apoi am lasat cateva picaturi pe o farfurie, le-am lasat sa se raceasca si am inclinat farfuria - cand picaturile au fost imobile, dulceata a fost si ea gata. Am transferat-o in borcanele sterilizate (operatie pentru care am folosit masina de spalat vase pe programul cu cea mai ridicata temperatura. Daca nu aveti masina de spalat vase, puteti sa le fierbeti intr-o oala mare, impreuna cu capacele lor. Pentru a le usca, sunt suficiente cateva minute pe gratarul cuptorului incins). Cand inca sunt calde, am umplut borcanele cu dulceata, le-am sigilat bine, apoi le-am acoperit cu un prosop gros de bucatarie si le-am lasat sa se raceasca incet, pana a doua zi. Cand plina de elan artistic, le-am decorat. Din cantitatile de mai sus, au iesit 6 borcanele de 15 cl de la IKEA. 


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu