joi, 30 iunie 2011

Dovlecei la cuptor umpluti cu sufleu de branza

Duminica trecuta am cumparat de la piata 4 dovlecei frumosi, care m-au asteptat cuminti in frigider pana ieri. Dovlecelul, conform wiki, zucchini (Italia) sau courgette (Franta), poate creste pana la 1 m lungime, insa este de obicei recoltat mult inainte de a ajunge la mai putin de jumatate din dimensiunea sa la maturitate. In periplul sau prin bucatariile noastre, dovlecelul este privit, pregatit si servit ca o leguma, desi el este un fruct, la fel ca rosia, dezvoltandu-se din floarea de dovlecel, fiind si ea la randul sau comestibila. Sunt o multime de feluri de a pregati dovlecelul - fiert, copt, prajit, pane, insa aseara am ales sa-l fac umplut cu sufleu de branza si copt la cuptor.


Ingrediente:
- 3 dovlecei maricei (al 4-lea a fost negociat in feliute pane)
- 2 linguri de unt
- 1 lingura de faina
- 1 pahar cu lapte
- 2 oua
- sare

Dovleceii se curata de coaja si se taie longitudinal in jumatati



dupa care li se scobeste miezul cu o lingura


Se fierb 2 L de apa cu sare si se toarna peste jumatatile de dovlecei, lasandu-i la oparit in jur de 2-3 min



In acest timp, se pun pe foc cele doua linguri de unt si cand s-au topit se incorporeaza o lingura de faina, amestecand energic, ca sa nu se formeze cocoloase. Totul se stinge cu un pahar de lapte, la fel, amestecand (de preferinta cu un tel). Se da deoparte si se lasa sa se raceasca



In timp ce baza de unt sta la racit, se separa albusurile de galbenusuri si albusurile se bat spuma. Cand s-a racit baza de unt, se incorporeaza galbenusurile, apoi albusurile batute spuma si se umplu dovleceii asezati intr-o tava cu hartie de copt


Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 40 de minute sau pana se umfla sufleul. Optional, puteti pregati un sos pentru un acompaniament suculent - eu am ales sa amestec iaurt cu 4 catei de usturoi presati si o mana de patrunjel tocata. Dovlecelul astfel pregatit este extrem de gustos - crocant, pastrandu-si culoarea si gustul specifice, umplut fin si aerat cu sufleul de branza. Excelent!

Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu