luni, 16 mai 2011

Scrumbie pe gratar

Cum va spuneam, ieri am fost la piata si m-am intors cu cosul plin de bunatati. Dovada:


Nu, nu e un trucaj, chiar asa a fost. Probabil singura de anul asta care a refuzat toate pungile de plastic - a trebuit sa dau explicatii in fata fiecarei perechi de ochi mirati. Cu putina planificare este posibil - legumele tari primele, apoi cele usoare si deasupra cele perisabile si sensibile. Ajunsa acasa, am fiert rapid un bors de loboda, racoros si vesel si am pregatit o scrumbie numai buna de fript la carbuni.

Am spalat-o bine, am tamponat-o putin cu hartie de bucatarie, apoi am presarat-o cu sare de mare inauntru. Am taiat o jumatate de lamaie in felii pe care le-am taiat inca o data pe jumatate. Am taiat un sfert de mar in feliute, am spalat 4 fire de cimbru proaspat, am curata 4 catei de usturoi si i-am taiat feliute. Toate astea le-am indesat in scrumbii, apoi le-am stropit cu cateva picaturi de ulei de masline si am mai presarat niste sare de mare deasupra. Le-am  inchis in gratarul pentru peste si asa, captive, le-am asezat deasupra carbunilor incinsi.

Pana sa inceapa sa sfaraie, am stors zeama unei lamai intr-o ceasca pe care amluat-o langa gratar, alaturi de o pensula de silicon. In timp ce zemurile se scurgeau nervoase din scrumbie, eu o linisteam cu cate o pensula cu zeama de lamaie, cam 6-8 minute pe fiecare parte. Am luat scrumbia...


... si am asezat doua tigai cu legume: felii de vinete, dovlecel si ardei gras, stropite cu ulei de masline, sarate si piperate. 

Am servit masa afara, in briza dupa-amiezei si ne-am bucurat de fiecare. Proaspat, de vara. Ca si spritul de alaturi.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu