miercuri, 25 mai 2011

Framboise au chocolat

Uff... n-am mai scris de ceva vreme, cu scuza jenibila N-am avut timp. Timp de scris, ca de gatit si facut poze.. slava Domnului. Intre cina marocana si cina thailandeza, am executat una bucata tort pentru o persoana speciala, inamorata de ciocolata si de zmeura, una bucata parfait de ciocolata alba cu menta, pentru uz intern, am fugit din Bucuresti in weekend pentru a participa la cea mai frumoasa nunta ever, in Bacau. In concluzie, am avut ceva trebusoara.

Sa incepem cu Framboise au chocolat, un desert deosebit, inedit prin faptul ca nu contine niciun gram de faina, nu foarte dificil de facut, insa.. din auzite, extrem de bun. Pentru prima data am gatit ceva si nici macar nu am gustat, ce sa mai vorbim de mancat. Am trait o senzatie stranie de frustrare incercand sa-mi ametesc papilele dezamagite si privind cum din mainile mele iese acest minunat desert.


In primul rand, trebuie sa stiti ca va trebui sa incepeti prepararea acestui desert cu o zi inainte de momentul servirii - are nevoie sa petreaca o noapte in frigider.

Ingredientele:
- 340 g ciocolata semi-dulce (Asa ii spune la ei acolo, peste ocean. Conform definitiei, ciocolata semi-dulce este cea care contine o cantitate de cacao de doua ori mai mare decat cea de zahar. In Romania insa, nu gasesti asemenea informatie pe ambalajul ciocolatei. Nu cedez usor in fata unei provocari, asa ca m-am postat in fata raftului si am inceput sa fac o analiza a sortimentelor existente. Concluziile sunt urmatoarele: e greu sa mai gasesti o ciocolata simpla, pana si cea menaj este acum cu lapte, cu vanilie sau mai stiu eu cu ce. Avem ciocolata cu orice: cu capsuni, cu iaurt, cu mere, cu coniac, cu orez, cu aer. Avem si numeroase variante de ciocolata amaruie: dark, extra dark, cu 65%, cu 75%, cu 80% cacao. Cu greu am identificat ceva ce cred ca se apropie de ce vor americanii sa spuna cu semi-sweet: o Milka simpla, Extra Cacao cu 45% cacao)

- 95 g (3/4 cup) piure de zmeura (zmeura pasata cu blender-ul si strecurata intr-un bol, astfel incat sa nu ne deranjeze samburii)

100 g (1/2) zahar

- 130 g unt (1 cup) taiat cubulete

- 5 oua

- 1 lingura de lichior de zmeura sau kirsch (din nou dilema in fata raftului de spirtoase - exista caisata, tuica, afinata, visinata, capsunata dar zmeurata zero. Sa-mi fie invatare de minte, anul asta o sa distilez vreo cateva sticle pe care iarasi le vom bea inainte sa apuc sa le consum in vreo reteta). In lipsa, am amestecat putin sirop de zmeura cu ceva vodka si am folosit cu incredere. As fi incercat sa si beau asa ceva, ma gandesc ca nu degeaba au creat Stim-noi-cine Rapsberry Vodka, dar din pacate mai aveam vodka cat sa imbat o musca. A intrat la noi in bar sub forma de sticla serioasa de 1L si a iesit sub forma unor surubelnite haioase. Eh.. amintiri...

- 250 g smantana lichida pentru frisca

- zmeura proaspata pentu decor (alt stres - cand sa o cumpar ca sa ramana proaspata si tare, cat de cat. N-as fi vrut sa o vad fleoscaindu-se pe frisca mea, schimbandu-si culoarea si lasand zemuri in farfuria tortului. Tortul trebuia sa fie servit sambata, insa vineri eu fugeam la Bacau. Deci vineri dimineata trebuia sa am zmeura. Asta insemna sa o cumpar joi seara. Mi-am facut griji ca trebuie sa cumpar seara si nu voi mai gasi, insa nu se batea nimeni pe cutiile de zmeura de 125 g la 26 RON cutia...)

Procesul:
Am identificat doua vase in care sa pot fierbe la bain-marie - unul mai mare in care am pus apa la fiert si unul mai mic, care sa se sprijine pe cel mare cu toartele si sa nu atinga fundul acestuia. Am pus ciocolata in vas si am lasat-o la topit impreuna cu zaharul. Am preparat rapid piure-ul de zmeura, l-am strecurat si l-am adaugat amestecand peste ciocolata topita. Tot acolo a sfarsit si lichiorul meu wannabe. Am mai lasat pe foc pana s-a ingrosat, apoi am adaugat untul, cate un cubulet o data, amestecand de fiecare data, pana la incorporare completa. La final, am scos vasul din bain-marie si l-am asezat deoparte, dupa care am incorporat cele 5 oua, cate unul o data, amestecand pana la incorporare. Intre timp, am incalzit cuptorul la 175 grade, apoi am pregatit un bol metalic pe care l-am captusit bine cu staniol. Am strecurat amestecul de ciocolata in bol, asigurandu-ma astfel ca va iesi perfect pufos si am asezat bolul intr-o tava mai inalta pe care am umplut-o apoi cu apa. Am lasat in cuptor 45 de min, apoi am scos sa se racoreasca bine, l-am acoperit si l-am trimis in frigider pana a doua zi dimineata. Cand, in mare graba, am scos blatul din frigider si l-am rasturnat pe farfuria de tort - staniolul m-a ajutat sa nu se lipeasca de bol si sa pastreze frumos forma acestuia. Am batut rapid frisca pe am intins-o intr-un strat subtirel peste blat. Stratul trebuie sa fie suficient cat sa ajute zmeura sa adere. Am spalat si am uscat zmeura (greu proces, efectuat cu maxima grija) dupa care am asezat-o pe tort, am aruncat cateva bombonele festive - nu multe, ca-ti lua ochii zmeura, dar am zis sa fie si un aer festiv.
Cica a fost bun, l-au mancat pe tot :-)

2 comentarii:

  1. Off...stau si ma uit la pozele tale apetisante cu mancare si vreau si eu!!
    La naiba cand mai ai timp sa si gatesti, corporatisto?? :)

    Gata acum ies la lunch!

    RS

    RăspundețiȘtergere
  2. RS, sunt sigura ca ai gasit in orasul ala frumos in care traiesti tu un pranz care sa arate cel putin la fel de bine :-). Daca o faci cu pasiune, gasesti timp :-)

    RăspundețiȘtergere