luni, 9 mai 2011

Cupcakes de vanilie cu glazura de capsuni umplute cu ganache de ciocolata alba



Nu stiu daca titlul vi se pare atragator, daca nu cumva este plin de detalii (dulci, ce-i drept), insa sper sa va placa poza, ca noua ne-au placut cupcakes-urile. Cu asta, prieteni, mai dobor un obstacol si consider ca m-am intrecut pe mine insami. Atat de bune au fost. Sunt, pardon, ca mai am doua.

Pentru 12 cupcakes:
- 375 g (1 1/2 cup) de faina
- 250 g (1 cup) zahar tos
- 1 plic (1 1/2 lingurita) praf de copt
- 1 praf (1/2 lingurita) de sare
- 114 grame unt
- 125 ml (1/2 cup) smantana lichida
- 1 ou la temperatura camerei
- 2 galbenusuri la temperatura camerei
- un plic esenta de vanilie (sau 1 1/2 lingurita de extract de vanilie)

Se amesteca ingredientele uscate (faina, zaharul, praful de copt si sarea). Se pregateste mixerul si se adauga untul maruntit in valtoarea padelelor, se scurge incet smantana, apoi oul si galbenusurile, iar la final vanilia. Se pregateste tava de muffins cu hartie speciala se aseaza aproximativ doua linguri in fiecare locas si se da la cuptorul incins la 170 grade pentru 20-25 min, sau pana trece testul cu scobitoarea.

Pentru ganache de ciocolata alba:
- 65 g smantana lichida pentru frisca
- 110 g ciocolata alba menaj

Se pune ciocolata maruntita intr-un bol de sticla. Separat, intr-o tigaie mica se fierbe smantana care se toarna apoi peste ciocolata si se lasa cateva minute. Se amesteca pana se topeste toata ciocolata uniform, apoi se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pana se intareste, sau pana se scot cupcakes-urile de la cuptor si se lasa la racit pe un gratar.

Pentru glazura:
- 170 g unt
- 250 - 300 g zahar pudra
- 1 plic de esenta vanilie
- 120 g capsuni proaspete
- 2 linguri smantana pentru frisca

Se zdrobesc capsunile cu blender-ul apoi se lasa deoparte. Se freaca bine untul cu mixerul pana devine moale si pufos, se adauga jumatate din cantitatea de zahar pudra si se amesteca bine. Se incorporeaza esenta de vanilie, pure-ul de capsuni si smantana pentru frisca. Se amesteca bine si se mai adauga zahar putin cate putin pana capata consistenta dorita.

Pentru asamblare:
Se taie cate un con din fiecare cupcake, se umple cam 1/3 din spatiul eliberat cu cate o lingurita de ganache, apoi se taie capatul ascutit al conului si se aseaza capacul astfel format deasupra. Se pune glazura intr-o punga pentru ornat cu capul stea mare si se formeaza un mot generos. Se garniseste cu o jumatate de capsuna. 

Sunt savuroase, fructate, spectaculoase, surprinzatoare, fine. O simfonie!
  
Pofta buna!

3 comentarii:

  1. Doamna, ca tot ma ameninti de mult, te prezinti repejor cu o tava intreaga de cupcakes din astea in dinti la noi! Si cu tzatziki si cu souvlaki! Ca nu am uitat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :-) cu usturoi sa fie tzatziki? S-a ridicat embargo-ul?

    RăspundețiȘtergere
  3. daaaa, cu usturoi... las ca n-o pati nimic pruncul :)

    RăspundețiȘtergere