miercuri, 6 aprilie 2011

Paella cu pui si chorizo


Ce se intampla cand ai prieteni plecati la Barcelona? Te apuca nervii ca nu esti si tu acolo si pui de o paella plus o sangria si o faci lata, spanish style.
Reteta e a lui Gordon Ramsay, publicata in cartea Bucataria lumii.
Ce zice Gordon ca avem nevoie pentru 4 portii (mari):
- 400 g orez pentru paella (eu am folosit Camolino, dar mai bine foloseam un bob mai mare)
- 6 pulpe superioare de pui dezosate
- 250 g carnati chorizo (am gasit la Carrefour la frigiderul cu salamuri intregi)
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde
- 6 catei de usturoi
- 125 ml vin alb sec
- 1 L supa de pui (cub)
- 100 g mazare
- 6 rosii mari
- patrunjel
- sare, piper
- 3 linguri ulei de masline
- sofran
- 1/2 lingurita boia dulce de ardei
-  sferturi de lamaie pentru ornat

Imi place sa-mi pregatesc ingredientele de la inceput, astfel incat sa ma pot concentra pe procesul de preparare, nu pe cel de curatare, tocare, radere, oparire, presare sau ce-o mai fi de facut.
Am clatit orezul in apa rece si l-am scurs bine, lasandu-l deoparte. Am taiat carnea de pui cubulete pe care le-am asezonat cu sare si piper si le-am lasat deoparte. Am taiat carnatii chorizo in felii de aproximativ jumatate de centimetru. Am curatat ardeii si i-am taiat cubulete. Am curatat usturoiul si l-am dat prin presa. Am crestat rosiile si le-am lasat 20 de secunde in apa fiarta, dupa care le-am scos in apa rece, le-am scurs, le-am decojit, le-am scos semintele si le-am taiat cubulete. Am pregatit supa de pui. Am scos mazarea din congelator, am clatit-o bine si am lasat-o deoparte. Va puteti imagina cat de vesel si colorat arata blatul meu de lucru, cata buna dispozitie si avant in pregatire mi-a dat. Am incins uleiul de masline intr-o tigaie mare (cratita mai degraba, din pacate nu am tigaie de paella, dar promit sa nu se mai intample :-)) si am rumenit bucatile de pui pe toate partile, dupa care le-am scos sa se odihneasca putin pe hartie absorbanta. Am pus in locul lor in tigaie feliile de salam chorizo pe care le-am perpelit 2 min, apoi am adaugat ardeiul si usturoiul pisat si le-am mai lasat inca 3-4 min, amestecand pana s-au inmuiat usor. Am adaugat orezul si l-am amestecat cu celelalte ingrediente din tigaie, pana s-au infratit bine si orezul a inceput sa sfaraie. Am turnat vinul si l-am lasat sa fiarba pana a scazut la jumatate, amestecand sa nu se prinda orezul. Apoi am adaugat supa de pui, sofranul si boiaua, colorand totul in galben-portocaliu, a soare si a Spania. Am lasat sa dea in clocot si am adaugat bucatile de pui, micsorand focul. Am pazit amestecand aproximativ 15 min, dupa care am adaugat rosiile si mazarea si am mai lasat inca 10 min. Am gustat, am asezonat si cand orezul a fost aproape fiert, am dat deoparte si am lasat la odihna pana am tocat o mana de patrunjel. Am presarat artistic, am taiat o lamaie in sferturi si am servit. Bun, fierbinte, ole!
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. interesanta reteta chiar acum am notat-o si maine o pun in aplicare multumesc
    interesant site, numai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. nu-l simpatizez pe Gordon Ramsay, ma deranjeaza aroganta lui de zeu atotstiutor dar reteta pare chear buna

    RăspundețiȘtergere