marți, 5 aprilie 2011

Orez cu lapte


Pe podiumul amintirilor culinare din copilarie, alaturi de mere rase cu biscuiti si caise (semisfere colorate lipite intre ele cu gem).
Duminica seara, dupa o zi de transplantat (cine are gradina tanara stie ca dupa un an-doi, incepi sa repari greselile trecutului), plantat (cine are 2-3 ghivece stie frenezia ce te apuca la vederea muscatelor colorate care au luat cu asalt marginile drumurilor noastre toate), curatat (cine are macar un rond cu flori stie ca daca nu trebuie sa tunzi uscaturi, trebuie sa le culegi de pe jos), ingradit (cine are pisici stie ca le place la nebunie sa faca pisu fix la radacina florilor cele mai indragite de tine). Asa, deci duminica dupa toate astea si o portie de vant, urmata de o baie fierbinte cu spume, m-a lovit pofta de o cina copilareasca si la fel de spumoasa - orez cu lapte.
Am luat un rest de punga de orez pentru risotto - cui ii pasa de care e? orez sa fie :-), sa tot fi fost o cana de ceai. Ce-mi place la reteta asta e ca nu ai nevoie de masuri. Dupa ce speli cana de orez in apa rece, o arunci intr-un vas pe foc cu doua (aceleasi) cani de apa si o lasi sa fiarba. Adaugi 3-4 linguri de zahar si un plic de zahar vanilat (cel Bourbon face desertul si mai jucaus) si mai lasi, amestecand sa nu se prinda. Cand orezul e aproape fiert, torni deasupra o cana cu lapte si iar pazesti, amestecand. Cand laptele a scazut, insa acopera orezul, opresti focul si lasi cu capac 3-5 minute. Orezul se va umfla in pene si va deveni pufos si parfumat cu vanilie. Intre timp, pregatesti doua castronele si garnitura preferata de fiecare - fie ea dulceata de visine, fie el praf de scortisoara.
Se serveste in fata televizorului, in pijama. Pofta buna!

Un comentariu:

  1. wwwwooow ce faine descrieri faci,aici si in toate postarile!!!!!! imi plac tare mult si retetele!
    Bravo.



    mada,cj.

    RăspundețiȘtergere