luni, 18 aprilie 2011

Operatiunea "Sa golim congelatorul!" (4)

O data cu venirea primaverii (sper sa prinda puteri sa vina mai repede, nu stiu pe unde s-a ratacit, zau, cu 4 grade dimineata si cu mine zgribulita - e aprilie, I refuse to be a victim, in concluzie refuz si cizmele - so, pantofiori sa fiee). Deci, vine primavara si vreau sa o intampin cu congelatorul gol.
De data asta, victima (sau mai bine zis, alesul) a fost un pachet frumusel cu ciuperci de padure, autentice. Ce poate rezulta din intalnirea fierbinte dintre feliute fine de cartofi, lapte si ciuperci fine?

Cartofi gratinati in lapte cu topping de ciuperci



- 600 g cartofi
- 350 ml lapte
- 350 ml smantana dulce
- 1 catel de usturoi
- 1 funza de dafin
- 2-3 fire de cimbru
- 300 g ciuperci de padure
- 50 g branza rasa
- o lingura de unt
- sare si piper

Am curatat cartofii si i-am feliat subtire folosind razatoarea cu trei cutite. Am pus la fiert laptele, smantana, firele de cimbru, foaia de dafin, usturoiul pisat cu putina sare si piper. Cand a inceput sa fiarba, am dat focul mic si am lasat sa bolboroseasca parfumat. Am aruncat inauntru feliile de cartofi si le-am lasat sa fiarba laptos si aromat vreo 10 minute. Apoi le-am scos intr-o strecuratoare, pastrand pretiosul lichid. Am incins intr-o tigaie untul si am rumenit fain ciupercile, numai cat  sa se inmoaie, impreuna cu un praf de sare. Am uns un vas jena cu putin unt, am presarat cateva frunzulite de cimbru, o mana din branza rasa, apoi am asezat un strat de felii de cartofi, i-am umezit cu amestecul de lapte si smantana, am mai presarat o mana de branza rasa, apoi am continuat repetand procesul - felii de cartofi, lapte si branza. La final, am presarat deasupra ciupercile rumenite si branza rasa. Arome infratite: cimbru si dafin, finetea dantelata a laptelui, ciupercile sfioase. Dati-mi doua portii!
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu