duminică, 3 aprilie 2011

Hummus cu muguri de pin

E primul hummus facut de Papusha si, yamm, cu siguranta nu va fi ultimmul. Cine a incercat hummus in restaurantele libaneze sa afle ca varianta facuta in casa e mmuult mmai buna si mmai pufoasa si mmai gustoasa si plina de avantaje, cumm ar fi posibilitatea de a controla nivelul de usturoi :-). Sa lasam vorbaria si sa trecem la fapte:
- 400 grame naut gata fiert la conserva, scurs si bine clatit (n-am rezistat gandului de a pazi o oala cu naut fierband ore intregi, fie el si inmuiat cu o seara inainte)
- 3-4 linguri de pasta susan (am gasit la Mega Image)
- 3 linguri de iaurt
- 2 linguri de smantana
- 3-4 catei de usturoi pisat
- 1-2 linguri suc de lamaie
- 1 lingurita de chimen macinat (multumesc Nikos!)
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri apa (daca as fi fiert eu insami nautul, as fi folosit din lichidul ramas)
- sare, piper
- seminte de pin (am gasit la Selgros la raionul de fructe uscate)

Pentru a castiga un loc in categoria "Gata in 5 minute", scot blender-ul, incarc un castron cu naut, usturoi pisat iaurt, smantana, pasta de susan, zeama de lamaie si am incep sa amestec pana ce toate boabele de naut se metamorfozeaza pastos. Am castron pentru mixer, cu silicon pe fund, ceea ce inseamna ca pot sa tin blender-ul intr-o mana si cu cealalta sa torn incet cand ulei de masline, cand apa/ zeama de naut, pana ce le termin si hummusul incepe ca capete consistenta mult-visata. Transfer totul in ceva mai prezentabil, scot cea mai mica tigaie din dotare, o pun pe foc si arunc in ea o mana de muguri de pin, agitandu-i incontinuu, ca-s rusinosi tare si se coloreaza imediat. Fac o adancitura in hummus, stropesc cu o lingura de ulei de masline si presar mugurii de pin rumeniti.

Pofta buna! Cu paine, lipie, pita, in orice varianta, dimineata, la pranz si seara.    

3 comentarii:

  1. daca tot vrei sa iti faci tu humusul 100% homemade, fa si tahini-ul tot in casa. seminte de susan, prajite un pic in tigaie, bagate la blender cu ulei de floarea soarelui si doua linguri de ulei de susan. un pic de sare si gata. eu am facut la revelion, a iesit demential, si mai am si acum in frigider, ca nu se pune decat putin (o lingurita fata de 3-4 din ala cumparat care e muuult diluat). poti sa pui si usturoi in tahini, dar nu mai rezista atat la frigider

    RăspundețiȘtergere
  2. iar pinul la cat l-ai gasit la selgros? ca la cora si real s-au nesimtit de tot!

    RăspundețiȘtergere