luni, 11 aprilie 2011

Chili con carne

Dupa nume iti imaginezi o carne neimaginat de iute. Insa, dupa ingrediente iti dai seama ca poate fi satios, pufos (de la fasole, deh), nepretentios (carne tocata, deh) si setos de bere (dupa iuteala, nah). E un fel de mancare numai bun de servit cu prietenii, pentru ca din ingredietnele de mai jos puteti servi 6-8 persoane, in functie de apetit, bineinteles.

- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet de vin rosu
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 2 morcovi
- 1/2 telina
- 2 ardei grasi rosii
- 2 ardei iuti rosii
- 1 linguita scortisoara (sau chimion daca gasiti)
- o conserva de 400 g fasole rosie
- o conserva de 400 g fasole alba (eu am pus 50-50 fasole alba si naut)
- 2 conserve de 400 g rosii la conserva cubetti
- 500 g carne tocata amestec
- sare, piper
- 1 legatura patrunjel

Cum spuneam, pregatirea ingredientelor avanti e mama eficientei mai tarziu. Asa ca, morcovii si telina se curata si se taie cubulete. Ceapa se toaca, iar usturoiul se da prin presa. Ardeii grasi si cei iuti se curata de seminte si se taie si ei cubulete, cat de mici. Se pregateste fasolea (si nautul) - adica se scurge de zeama si se clateste bine. Se pregateste carnea - adica se spala bine si se scurge. 

Incepe procesul de preparare - intr-o cratita incapatoare se incinge uleiul dupa care se adauga ceapa, morcovii si telina si se prajesc impreuna pana cand ceapa devine translucida. Se adauga scortisoara si usturoiul pisat si se mai lasa cateva minute, amestecand sa nu se prinda. Se adauga carnea tocata si se prajeste si ea, pana ii paleste culoarea. Se toarna rosiile si o cana de apa si se lasa 10 min, dupa care se adauga ardeii grasi si cei iuti si se lasa la fiert cu cratita acoperita partial. Dupa 30 min se adauga fasolea, se gusta si se asezoneaza de sare, iar apoi se adauga otetul de vin rosu (mare grija, daca e un otet mai tare reduceti cantitatea - nu vrem o mancare acra, atunci cand nu trebuie sa fie acra, corect?). Se verifica nivelul de iuteala si se mai adauga ardei sau praf de boia iute, daca ardeiul nu face fata exigentelor de unul singur. Se mai lasa 30-40 min la fiert, se stinge focul si se presara patrunjelul tocat. Se serveste in orice fel - simpla, cu pita, cu orez. Dar mai ales, cu bere. La final. 
Pofta buna!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu