vineri, 18 martie 2011

Operatiunea "Sa golim congelatorul!" (2)

Duminica trecuta am decis ca trebuie sa mai elaborez un numar de magie care sa implice disparitia unui pachet din congelator, si anume, corpul crapului de 7 kile prin de C. anul trecut in toamna – déjà atingea frumoasa varsta de 6 luni in congelator, ceea ce il recomanda pentru numarul de magie. Spun corpul crapului, acesta formand un pachet care ocupa ¾ din sertarul de la mijloc, capul acestuia fiind un alt pachet de dimensiuni considerabile, pe care C. imi tot sugereaza sa-l transform in ciorba de peste, iar mie nu prea-mi surade ideea. Nu imi place ciorba de peste. Cel putin nu mi-a placut acea, unica ciorba de peste pe care am gustat-o vreodata. Probabil ca daca as face eu, mi-ar place. Buuun, ce sa facem cu un ditamai crapul… Stim ca la dimensiunile sale exista riscul sa fie un peste gras si sa aibe gust de mal, de balta, de stuf. Insa am riscat si bine am facut – am sectionat patru bucati pe care le-am pastrat pentru o seara cu peste prajit clasic, cu mujdei sanatos, iar din restul, cantarind in jur de 1kg am decis sa prepar chiftelute de peste.
Nu as vrea sa trec atat de repede peste partea cu “am sectionat”… Osul coloanei vertebrale era gros cam cat un deget aratator, alb si frumos. Am avut la dispozitie un cutit si un satar. Imaginati-va cum taiam frumos cotletul cu cutitul si cand ajungeam la os – pauza. De fapt, pauza de schimbat cutitul cu satarul, de potrivit satarul unde trebuie si de lovit de 3-4 ori (in acelasi loc – mare provocare...), pana ce marele os ceda. Rezultatul au fost 4 bucati frumoase si una bucata febra musculara la cotul mainii drepte.
Pentru chiftelutele de peste avem nevoie de aproximativ un kg de carne de peste dezosata. A dezosa un peste crud este curata sinucidere. Asa ca am purces la a-l fierbe in prealabil, dupa care carnita s-a desprins frumos de pe oase. Pentru siguranta, carnea se da de doua ori prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu un cartof fiert pasat (sau dat si el prin masina de tocat – numai bine, se curata fain de toata carnea care ramane prin ea), doua cepe tocate, un ardei gras tocat si scurs de zeama, un ardei iute tocat marunt, o legatura de marar si o legatura de patrunjel, sare, piper si doua oua. Se amesteca bine, pana se intrepatrund toate ingredientele si se formeaza chiftelute dupa dorinta fiecaruia – eu am ales sa le fac rotunde – se trec prin faina si se prajesc in baie de ulei, astfel incat sa nu fie nevoie sa le intoarceti, ca sa nu le zdrobiti. Le scoateti pe hartie de bucatarie si … aveti putina rabdare sa se raceasca ca sa gustati :-).
De cand am transat pestele am observat nu numai ca nu mirosea a mal si balta, dar nu mirosea a peste. Cand am prajit chiftelutele, mirosea a chiftelute si atat, nu a carne de peste. Straniu miros, exceptional gust. Le-am alaturat unui mujdei de primavara pe care l-am vazut la Chef Chilly si pentru care am curatat 6 catei de usturoi si i-am trecut prin presa, dupa care i-am frecat cu putina sare, 2 linguri ulei de masline si 100 ml apa. Am tocat 2 fire de usturoi verde, o mana de patrunjel si o jumatate de rosie, am potrivit de piper si… o, da! Am mancat.


Pofta buna!

Epilog: Marti am prajit cele 4 bucati – le-am spalat bine, le-am uscat cu hartie de bucatarie, am stors peste ele zeama de la jumatate de lamaie si le-am sarat, apoi le-am trecut prin faina si le-am prajit in tigaie. Le-am scos pe hartie sa-si lase uleiul in exces si le-am servit langa cartofi la cuptor si un mujdei beton – o capatana de usturoi curatata si trecuta prin presa, frecata cu o lingura de ulei de masline, apa si 2-3 linguri de smantana dulce. Oh, atat de bune, ca n-au mai apucat imortalizare (stiu, n-am nicio scuza pentru asta). Din nou – niciun miros de peste, iar gustul, impecabil, fara niciun pic de grasime, carnea alba, perfecta. Un peste campion, din toate punctele de vedere. Si ce bine am stins totul cu o bere nefiltrata. Hai, s-aveti si voi pofta buna!

4 comentarii:

  1. deci ... nu stiu cum au fost chiftelutele ... dar bomboanele de ciocolata cu unt de arahide au fost divine ...

    RăspundețiȘtergere
  2. bine Cata, ma bucur ca ti-au placut. Sa mai pui comentariul o data, dupa ce apar si pozele cu trufele :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca ma bag si eu la operatiunea asta, da' doar cand revin din vacanta :))

    RăspundețiȘtergere
  4. E numai bine ales momentul :-). Cand revii din vacanta esti plin de entuziasm, pofta de lucru si idei noi. Pana atunci, vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere