luni, 14 martie 2011

Mic dejun de weekend: oua Benedict

Saptamana trecuta C. a reparat calculatorul unui vecin din sat si a primit in schimb 10 oua frumoase de gaina de casa - 5 asa cum le stim cu totii, 5 facute de o gaina care intr-o viata anterioara a fost rata... 


 Am decis ca un asemenea troc merita sarbatorit cum se cuvine si in primul weekend ce i-a urmat, 4 oua au fost inaltate la rangul de oua Benedict.

In periplul lor au fost insotite de 2 chifle, 4 felii de bacon, cateva frunze de rucola, sos olandez (2 galbenusuri, 1 lingura apa, 1 lingura zeama de lamaie, 150 ml unt topit, sare, piper) si un minunat suc de portocale rosii proaspat stors.

Chiflele sectionate pe jumatate impreuna cu feliile de bacon au mers in cuptorul incins la 200 grade pentru 6 minute - chiflele pe gratarul cuptorului, iar feliile de bacon intr-o tava cu hartie de copt. La final, s-au despartit, chiflele meergand intr-un cos unde au stat cuminti acoperite, iar bacon-ul pe hartie de bucatarie, unde si-a lasat si ultima picatura de grasime.

Sosul olandez s-a preparat rapid - 2 galbenusuri su fost frecate cu un praf de sare, apoi au fost adaugate pe rand apa si zeama de lamaie. Folosindu-se telul de la robotul de bucatarie, s-a incorporat putin cate putin untul topit, pana ce totul a capatat consistenta unei maioneze. S-a gustat si s-a adaugat sare si piper.

Intr-o craticioara nu foarte inalta s-a pus apa, cam de 10 cm si s-a lasat sa dea in clocot, apoi s-a facut focul mic. S-a luat pe rand cate un ou si s-a spart cu grija intr-o ceasca de cafea. Apoi, tot cu grija, s-a rasturnat in apa fierbinte. Astfel, s-a evitat formarea de valuri si volane de albus intarit, acesta ramanand fidel galbenusului. S-au lasat 3 minute si jumatate, ceea ce a inseamna galbenus mediu. Daca va place un galbenus tare, lasati-le mai mult.

A urmat asamblarea: pe fiecare jumatate de chifla au fost asezate cateva frunze de rucola, curatate si spalate, cate o felie de bacon, un ou, iar deasupra, cu generozitate, o lingura de sos olandez. Alaturi s-a servit un pahar de suc de portocale rosii racoritor.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Oho, eu una sunt amorezata de felul asta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu abia l-am descoperit si imi place muuult - e o alternativa foarte gustoasa la felurile traditionale de a pregati oul (adica ompleta-ou ochi-ou romanesc).

    RăspundețiȘtergere