sâmbătă, 5 februarie 2011

Tort cu nuci si sirop aromat

Masa greceasca nu se putea finliza fara desert, desi in Grecia nu-mi amintesc sa fi mancat cine stie ce deserturi. Dar in Grecia era cald si bine si ne pranzul era format din salate si limonada dupa care nu-ti mai trebuia nimic in afara de un pui de somn sub umbrela de paie. Dimineata poate o placinta cu vanilie sau o baclava la cafea, iar seara poate o inghetata, un sorbet, un iaurt cu topping de dulceata de smochine. Ah, ce vremuri...
Baclavaua ar fi mers si ca final al mesei noastre grecesti zilele trecute, insa eu o consider specific Turciei, asa ca m-am indreptat spre Gordon Ramsay si am gasit Tort cu nuca dat printr-o baie de sirop aromat cu mirodenii. Suna si arata bine.

Ingrediente pentru blat

5 oua, 2 linguri de coniac, coaja rasa si zeama de la o portocala, 90 g zahar tos, 1/2 lingurita scortisoara macinata, 1/4 lingurita cuisoare macinate (am simtit nevoia unei rasnite manuale sau a uneia pentru cafea, insa m-am descurcat cu robotul, nu mi-a venit alta idee), 20 g faina cernuta, 2 lingurite de parf de copt, 35 g crutoane (am luat de la Carrefour o punguta de 75 g de crutoane simple), 150 g miez de nuca.

Am uns forma de tort cu unt topit. Am separat galbenusurile de albusuri si intr-un bol am frecat galbenusurile cu coniacul, coaja si zeama de portocala, pana s-au omogenizat bine, transformandu-se intr-o crema frumoasa.

Am pus in robot zaharul, scortisoara, cuisoarele, faina si praful de copt, crutoanele si nuca si le-am pulsat cateva secunde, pana au devenit granule fine. Am transferat totul intr-un bol mare. Am batut albusurile spuma, am amestecat compozitia de galbenusuri cu cea de crutoane si in aceasta am incorporat incet albusurile batute spuma, amestecand cu grija. Am turnat totul in tava si am lasat 40 de minute la cuptorul incalzit la 190 de grade.

Ingrediente pentru sirop

125 g zahar tos, 150 ml apa, 3 cuisoare, 1 baton de scortisoara, zeama si coaja rasa de la o lamaie

Cat timp tortul a stat in cuptor, am pregatit siropul. Am pus toate ingredientele la fiert intr-o oala mica si le-am lasat la foc mic pana au fiert, plus inca 5 min din acel moment. L-am lasat sa se raceasca putin si l-am strecurat intr-un castronel.

La final, cand tortul a trecut testul cu scobitoarea, l-am scos de la cuptor, l-am intepat pe toata suprafata, am presarat deasupra o mana de nuci tocate si am turnat incet siropul deasupra. Rezultatul: un desert agresiv, aromat, dulce-acrisor. Un deliciu.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu