vineri, 11 februarie 2011

Ciorba de salata


Reteta de fata este 100% a lui C. M-a cucerit cu ea, m-a invatat sa o fac si cred ca nu e greu sa va imaginati ca de atunci nu i-a mai iesit din mana nicio ciorbita. Lui ii place sa gateasca in conditii grele – pe plaja, in nisip la Corbu, pe malul Dunarii, in munti… Dar in fata plitei si a cuptorului nu bate vantul si nu trebuie sa imaginezi vreo vatra in care sa adapostesti focul, apa curge linistita la robinet, nu trebuie sa o scurgi chinuit dintr-un bidon de 5L, iar frigiderul functioneaza bine mersi, nu trebuie sa sapi o groapa cilindrica, adanca de 1 m ca sa tii la rece proviziile. Asa ca, acest loc minunat imi este dedicat mie, iar lui ii vom rezerva tot ce inseamna extrem. Dezavantaj eu - conditii extreme = de 2 ori pe an (maxim). Ca asa e in tenis. Totusi, parafrazand binecunoscuta reclama : My joy of cooking – priceless.
Sa revenim la ciorba/ supa de salata.
Avem nevoie de 2-3 salate (depinde cat de bogate sunt in frunze) pe care le curatam si le spalam bine. Mai avem nevoie de putin ulei, 1 lingura de faina, 1L lapte, o capatana de usturoi, 3-4 linguri smantana, 6 oua, sare si piper.
Salata o taiem cu un cutit ceramic, preferabil. Daca nu avem, atunci mai bine o rupem cu mana, ca sa nu devina amara. O scurgem bine de apa si o lasam in asteptare. Curatam cateii din capatana de usturoi si ii taiem felii subtiri. Incingem uleiul in oala in care vom face ciorba, aruncam inauntru usturoiul, il lasam cateva zeci de secunde, sa nu devina inca auriu, presaram in ploaie lingura de faina, si le rumenim impreuna. Stingem cu 1L de apa pe care il incorporam amestecand incet. Mai punem apa (cam 2L) si adaugam salata pe care o vom lasa sa fiarba si sa scada. Dupa o vreme (cam 30 min) adaugam si laptele – daca l-am fi adaugat mai devreme, s-ar fi umflat peste masura, ar fi facut spume fara ca salata noastra sa fiarba. Cand salata este fiarta, separam galbenusurile de albusuri si le scapam incet in ciorba – se vor solidifica formand sfere galbene si gustoase – cate una pentru fiecare portie, insa daca va plac, puteti sa puneti cate doriti. Potrivim de sare si oprim focul. Separat punem intr-un bol smantana si cu polonicul punem peste ea zeama din ciorba, incorporand cu telul, in incercarea de a aduce amestecul de smantana la aceeasi temperature cu ciorba. Punem smantana in ciorba, mai amestecam putin si servim. Bun bun, light si foarte usor de facut.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu