miercuri, 2 februarie 2011

Chicken souvlaki cu tzatziki

Iata retetele pentru minunatele bucate grecesti laudate in postul anterior.

Chicken souvlaki (sau frigarui de pui) - dupa reteta Jamie Oliver

Am luat o casoleta cu piept de pui dezosat fara piele (in jur de 800-900 de grame din care vor iesi 8 frigarui) si am taiat puiul in cubulete de 2 cm.

L-am pus intr-un castron din email (important e sa nu fie din plastic) si peste el am aruncat o lingura de menta uscata, o lingura de oregano uscat, sucul de la o lamaie, 100 ml ulei de masline, o lingura de otet de vin rosu, putin piper negru proaspat macinat, putina sare si 2 catei de usturoi tocat marunt, marunt. Jamie spune sa rad fin cateii de usturoi, insa la cat de prietena sunt eu cu razatoarea, am preferat sa ii toc cat am putut de fin, si n-a fost rau. Sa revenim la castronul nostru. Am suflecat manecile si am pornit sa amestec carnea cu toate cele, astfel incat toate sucurile si aromele sa o acopere bine. Am acoperit cu folie transparenta si am lasat la marinat in frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, am copt 6 ardei capia - verzi si rosii, pentru a da mai multa culoare in farfurie. Pentru a coace pe aragaz am folosit tipsia cu gaurele pe care am primit-o mostenire de la bunica mea, insa puteti sa folositi linistite si un gratar de teflon sau puteti sa coaceti ardeii intr-o tava in cuptor. In timp ce ardeii sfaraiau de zor, am luat 4 ramurele de menta proaspata (ah! tare frumos mai mirosea) si am tocat-o marunt, am mai tocat cateva fire de marar si le-am pus deoparte. Cand ardeii s-au innegrit bine, i-am scos intr-un vas jena si le-am pus capacul - se curata mai usor coaja daca stau putin in propriul abur.
Cum trecusera deja cele 30 de minute, am scos carnea din frigider, am luat 8 tepuse de lemn si le-am udat bine cu apa rece dupa care am tras carnea prin ele, lasand cate putin loc intre fiecare cubulet, pentru a se patrunde egal. Am pus pe gratar si am lasat sa se rumeneasca pe fiecare parte.
Intre timp, am pus 4 lipii la cuptor pentru 2 minute, pentru a le incalzi usor si am pregatit garnitura de ardei copt: am curatat si am taiat fasiute subtiri cei 6 ardei si i-am amestecat cu menta si mararul tocate, putin otet de vin rosu, putin ulei de masline, sare si piper.
Cand firigaruile au fost gata, am pus pe fiecare farfurie cae o lipie calda, doua frigarui, doua linguri de ardei copti si o lingura sanatoasa de tzatziki pentru care gasiti reteta mai jos.


Tzatziki
In primul rand, iaurt grecesc (se gaseste in hypermarket - eu am luat 3 cutii de 150 g de Olympus)
Un castravete de sera
2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline
zeama de la jumatate de lamaie
sare
C. s-a ocupat de tzatziki in timp ce eu prelucram frigaruile. A dat castravetele prin razatoarea mica si l-a lasat la scurs in strecuratoare cu putina sare. A pus cateii de usturoi in mojar, cu putina sare si i-a pisat adaugand si o lingura de ulei de masline. A amestecat apoi iaurtul, cu catravetele scurs (nu numai in strecuratoare, dar si in mana, cu putere), cu usturoiul pisat, zeama de lamaie si cealalta lingura de ulei de masline. Se serveste cu masline si ulei de masline picurat deasupra. Obligatoriu cu paine proaspata.
Pofta buna! Pardon, kali orexi!

8 comentarii:

  1. Sfat: sa pui si sare pe ardei dupa ce i-ai scos de la copt. Isi lasa si zeama aia buna rau si se curata mult mai usor. Altfel, mi-ai facut pofta, dar tre sa ma abtin cel putin o perioada :))

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce trebuie sa te abtii? Just make a wish, si ti se va indeplini cand se deschide sezonul de vazut copilul mic :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. ahaaaaa, am gasit si butonul :)

    si hai, te astept oricand! si fara mancare, ca zau trebuie sa ma abtin de la usturoi, ma jur!

    RăspundețiȘtergere
  4. Greu de acceptat ca nu ai voie, la cat e de bun. Ci vediamo :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. As modifica 2 lucruri la reteta ta... otetul din frigarui cu lamaie (otet ar merge la carne de porc) iar lamaie din tzatziki cu otet... :)
    la tzatziki sunt suficiente cateva picaturi de otet din vin (fie si balsamico) si dupa parerea mea ai fost cam zgarcita cu usturoiul. Dar pe de alta parte gusturi difera :)

    p.s. incearca la frigarui si niste chimen macinat( cumparat k atare, nu-l macina tu)

    Nikos

    RăspundețiȘtergere
  6. Nikos, multumesc pentru sfaturile avizate :-) Voi tine cont de ele data viitoare. De unde cumpar chimen macinat? M-am tot uitat in ultimul timp si nu am vazut pe rafturi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu o sa gasesti pe rafturile de la super market... mai de graba la macelariile turcesti sau arabesti. Diferenta fata de cel nemacinat este lipsa coajei care il face maroniu, cel macinat fiind mai spre aramiu si cu o aroma total diferita. Nu iti face griji k iti trimit astazi o mostra cu un curier :)
    Nikos

    RăspundețiȘtergere
  8. :-) Multumesc mult Nikos! Curierul a fost de nadejde si am primit acum chimenul. Ce mai putem "construi" pe langa chimen? Share some authentic recipes :-)

    RăspundețiȘtergere