luni, 7 februarie 2011

Cadou pentru bunica: fudge si banana bread

Saptamana trecuta bunica mea a implinit 80 de ani si m-am gandit ca nimic n-ar fi mai potrivit decat o vizita surpriza si un cadou homemade. Ceva dulce si gustos, care sa incapa intr-o cutie frumos ambalata. Dupa un drum scurt pe blog-uri am ales: Peanut Butter Fudge de la CRAZY MOTHER COOKER si Banana Bread de la Mazi.


Pentru fudge-ul cu unt de arahide am avut nevoie de urmatoarele:

- 250 g unt de arahide (eu am luat un borcan creamy din hypermarket)
- 230 g unt
- 450 g zahar pudra
- un varf de cutit de sare
- 2 pliculete esenta de vanilie Bourbon (Dr. Oetker)
- o lingurita de scortisoara

Am pus untul, atat pe cel normal, cat si pe cel de arahide intr-un bol termorezistent pe care l-am bagat la microunde 2 min la putere maxima. Am adaugat esenta de vanilie, lingurita de scortisoara si zaharul pudra pe care ca sa-l pot incorpora fara cocoloase, l-am strecurat prin strecuratoarea de ceai. Am avut nevoie de ajutor: in timp ce C. strecura zahar de zor peste bolul cu unturile topite, eu amestecam cu spor cu un tel. Am tapetat un platou patrat si inalt cam de 1 cm si jumatate cu hartie de copt dupa care l-am uns cu o lingura de unt topit si am turnat compozitia, asezand-o bine cu o spatula. Am dat la frigider pana a doua zi de dimineata, cand am taiat cubulete de 1cm x 1cm. Gustul: incomparabil, de departe cele mai bune caramele moi pe care le-am mancat vreodata. Adevarat, o bomba de calorii, dar, odata-n viata faci 80 de ani. :-)

Pentru banana bread totul a fost simplu pana la gasirea bananelor... Joi seara la ora 19:30 nu era nici picior de banana in hypermaket. Cum nu ma puteam baza pe supermarket-ul din sat (daca la 20:00 cand as fi ajuns eu acolo nu mai gaseam banane?!) m-am infipt in magazinul BIO de unde am cules ultimele 4 banane la 16 lei kilul. Din Rep. Dominicana, zic ei.

In afara de 3 banane, am mai avut nevoie de:

- 120 g unt
- 200 g zahar brun
- 2 oua
- 250 g faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
Am batut untul si zaharul pana le-am omogenizat bine. Asta in timp ce testam gustul bananei bio, care nu m-a impresionat cu nimic. Am adaugat ouale pe rand si am continuat sa amestec vartos.
Separat, am amestecat faina, bicarbonatul si sarea pe care le-am incorporat in compozitia de unt, dupa care am adaugat si cele 3 banane pasate. Am tapepat tava de chec cu hartie de copt, am turnat toata compozitia si am dat o ora la cuptorul incins la 180 grade. Ce miresme apetisante de banane coapte mi-au invaluit casa la ore tarzii din noapte...
Dimineata am pornit spre bunica-mea, nu inainte de a adauga la cadou cateva ghinde de lemn fierte in parfum, o lumanare din soia bio (sic!) si o fotografie inramata dupa care tanjea de ceva vreme. Am impachetat totul simplu si am surprins-o. La multi ani!

Si voua, pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu