miercuri, 19 ianuarie 2011

Tort mousse cu jeleu de capsuni


C. nu prea e adeptul cremelor si torturilor incarcate, asa ca de ziua lui am ales ceva usor si fructat.
Pentru mousse avem nevoie de 500 ml frisca lichida, 50 g zahar, 80 ml lapte, 2 oua, 2 plicuri de gelatina incolora cu 50 ml lapte, vanilie.
Frisca se bate si se pune la frigider. Se bat cele doua oua si se pun intr-o craticioara antiaderenta alaturi de zahar si de lapte. Se amesteca bine si apoi se pun pe foc cu mare atentie – doar cat sa se topeasca zaharul, chiar si un minut in plus transforma ceea c ear trebui sa fie un lichid cremos, intr-o adevarata budinca.
Separat se inmoaie gelatina in lapte, la bain-marie. Se lasa ambele compozitii sa se raceasca putin, apoi se scoate frisca batuta din frigider si se amesteca cu cele doua si cu esenta de vanilie, dupa care se pune la congelator pentru 15 minute. Apoi se aseaza folie de plastic intr-o forma de tort cu marginea detasabila si se pune la frigider 30 de minute.
Am avut surpriza sa gasesc in Kaufland aroma de vanilie bourbon, ceea ce cred ca este peste esenta de vanilie, insa sub extractul de vanilie pe care inca nu l-am utilizat pana acum in prajituri.
Cat timp sta “blatul” la frigider, avem timp sa pregatim jeleul de capsuni pentru care avem nevoie de 600 grame capsuni (merg si cele congelate, in cazul in care nu gasiti proaspete), 150 g zahar pudra, 2 plicuri de gelatina transparent si 50 ml apa.
Se pun capsunile cu zaharul pudra in blender si se mixeaza bine. Separat se dizolva gelatina in apa la bain-marie si se amesteca cu capsunile mixate. Se pune la congelator 20 de minute.
Se scoate mousse-ul din frigider se intoarce pe un platoul rotund si se desface inelul formei de tort, se dezlipeste cu grija folia de plastic si se aseaza din nou inelul in jurul blatului de mousse. Se intinde jeleul de capsuni peste blat si se lasa la frigider minim 8 ore. Se orneaza in functie de talentul si timpul fiecaruia. In cazul meu… doar cu lumanarile :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu