luni, 3 ianuarie 2011

Supa crema de legume cu crutoane

Nu stiu despre voi, dar mie cateodata mi se face tare pofta de o supa crema de legume, usoara si cremoasa. As fi facut-o de ieri daca nu ma gasea pranzul in Carturesti si nu ma uita dupa-amiaza pe canapeaua Alinei privind concerte Depeche Mode.

Asa ca astazi, cand ningea mai vartos, m-am apucat. Am luat 4-5 cartofi medii, 6 morcovi maricei, o ceapa, un sfert de telina mare (sau o telina mai mica taiata in jumatate), un ardei gras, o radacina de patrunjel, una de pastarnac si doi catei de usturoi. Am scos la indemana si semintele de chimen, o paine alba feliata, cimbru si ulei de masline.

Am curatat legumele, cartofii si morcovii i-am taiat cuburi, respectiv felii - astfel vor fierbe usor si vor fi mai usor de pasat. Restul merg intregi.

Am aruncat totul pe foc, in oala cu apa rece. Am lasat sa fiarba apa inainte sa pun sare, altfel raman pete pe oala, daca este din inox. In timp ce legumele fierbeau, am taiat painea cubulete




pe care le-am intins uniform in tava si le-am bagat in cuptorul incins la 180 grade pana au devenit crocante. Am pregatit un amestec din 6 linguri de ulei de masline, 2 lingurite de cimbru, sare si piper



pe care l-am picurat peste crutoanele din tava. Le-am mai perpelit 6-7 minute in cuptor pana au devenit aurii.
Cand legumele au fiert, am scos telina, radacinile, ceapa si ardeiul si le-am aruncat, iar cartofii si morcovii i-am scos cu o spumiera intr-un castron inalt, in care i-am pasat bine cu blenderul. Pentru o consistenta cremoasa, am trecut "pasata" printr-o sita. Am strecurat si apa in care au fiert legumele si le-am amestecat incet - apa peste "pasata", intotdeauna. La final am adaugat o lingura de ulei de masline si una de seminte de chimen. Rezultatul - delicios. Pofta buna!

Multumesc mama, ca m-ai invatat!

2 comentarii:

  1. mi s-a facut poooofta si dupa-amiaza asta m-am aprovizionat pentru maine :d

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte bine Teea, foarte bine. sa ma anunti cum a iesit :-)

    RăspundețiȘtergere