joi, 6 ianuarie 2011

Spaghetti alla carbonara

Questa sera, in mare viteza, cu C. flamand in coasta mea, am executat cu succes una din cele mai simple retete de spaghetti: ala carbonara.

Pentru 4 persoane (ca-mi place sa iau si a doua zi la munca): 400 g spaghetti (no. 5 sau no. 7 maxim), 200 g piept de porc afumat (in "traducere" libera bacon), 4 ou proaspete, 4 linguri parmezan ras, o lingura unt, ulei, sare, piper.



Instrumentul alb din foto este ultima achizitie de la Kaufland, ma ajuta atat sa masor cate spaghetti sa fierb pentru 1/2/3 persoane cat si sa verific gradul de fierbere (desi as putea sa ma ghidez dupa timpul specificat pe pachet, prefer tot timpul sa verific singura daca sunt al dente).
Pentru a fierbe spaghetti folosesc strecuratoarea de la ikea, perfecta pentru a scurge pastele fara prea mari batai de cap. Strecuratoarea se aseaza in oala in care fierbe apa (cate 1 litru de apa pentru fiecare 100 g spaghetti, plus sare plus un strop de ulei - ajuta sa nu se lipeasca pastele) si se scoate la final, apa scurgandu-se elegant si fara stropi nedoriti pe maini sau prin alte parti.
In timp ce pastele isi fac de cap, se taie bacon-ul cubulete si se caleste in putin ulei pana devine potrivit de auriu, dupa care se adauga putina apa, cat sa se scalde putin, dar cu capul afara, si se lasa sa bolboroseasca la foc mediu.
Se bat ouale intregi, se adauga sare si piper si se amesteca cu parmezanul ras. Cand pastele aproape au fiert, se pregateste un vas cu pereti inalti, se arunca inauntru untul, apoi pastele scurse, bacon-ul cu tot sosul care s-a format in tigaie si la final ouale crude, dupa care se amesteca cu doua furculite cu grija, pentru a nu rupe pastele. De obicei, atunci cand scurg pastele, le trec printr-o apa rece, insa pentru aceasta reteta nu, pentru ca ouale crude vor "fierbe" datorita temperaturii pastelor cu care sunt amestecate.
Merge perfect cu un pahar de vino rosso. Buon appetito!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu