sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Ramas bun gastronomic pentru 2010

Nu stiu de unde provine traditia de a manca peste in ultima zi a anului, dar stiu ca romanii fac asta sperand ca le va aduce noroc tot anul. Am revenit din turul de iarna clasic (la ai mei si la ai lui) incarcati cu bunatati. Dupa trei zile de studiat food blog-uri si de citit sute de retete, de imaginat meniuri si tehnici de taiere, am revenit in sfarsit in bucataria unde exista un singur s(ch)ef - eu. Am decis meniul pentru pranzul din ultima zi a anului: dorada pe pat de sare, cartofi mediteraneeni la cuptor si biscotti cu cacao si samanturi.
Mai intai am curatat cartofii - pentu doi ar merge cam 4-5 din cei albi, medii, numai buni de bagat la cuptor - apoi i-am taiat cuburi de 2-3 cm. Separat am pus in mojar 5-6 linguri de ulei de masline cu o lingurita de cimbru si frunzulitele de pe 2-3 fire de rozmarin, plus o lingura de otet din vin alb si le-am pisat impreuna. Am turnat amestecul peste cartofi, pastrand o lingura. Am adaugat o mana de masline negre si am asezat totul intr-un vas de jena tapetat cu hartie de copt. am picurat deasupra lingura de ulei cu rozmarin. Am lasat totul asa pregatit pentru a fi introdus in cuptor impreuna cu pestele.
Intr-o tava suficient de mare incat sa primeasca cei doi pesti, am asezat folie de aluminiu peste care am turnat un pat de sare grunjoasa, am asezat pestii curatati si indesati cu felii de lamaie, peste care am turnat un strat consistent din aceeasi sare grunjoasa, ferind capul si coada, pe care oricum nu le vom manca si care ma vor ajuta sa desprind pestii de crusta care se va forma. Am introdus ambele tavi in cuptorul incins la 200 grade pentru 40 de minute.
In timp ce minunatiile se coceau, am pregatit aluatul pentru biscotti - 350 gr faina de prajituri (de 650), 250 gr zahar alb, 75 gr cacao pudra, un plic praft de copt, 2 lingurite scortisoara, coaja rasa de la o lamaie, 5 oua batute. Am framantat bine aluatul si l-am impartit in doua (ar fi fost mai bine sa impart in 3). Am amestecat o parte cu migdale crude (Mega Image) si o parte cu stafide si alune de padure (tot de la MI). Am pudrat faina intr-o tava plata (nu am plansa de lemn deocamdata) si am intins cele doua cilindre de ciocolata turtindu-le astfel ncat sa devina ovale. Le-am asezat intr-o tava cu hartie de copt si am asteptat numai cateva minute, pana s-au copt doradele si cartofii din cuptor. Am scos totul afara, cartofii sunt gata de servit si mirosul de rozmarin si masline coapte este ametitor - iti ploua in gura. Am spart crusta de sare formata in jurul doradelor, am dezlipit usor pielea cu tot cu un strat gros de sare, am separat usor carnea de oase, scotand doar sira spinarii si cele cateva oase mari pe care le au doradele. Carnea astfel dezosata am servit-o langa cartofii mediteraneeni.
In timp ce mancam, biscotti treceau prin prima tura de coacere, 20-25 min la 200 grade. I-am scos si i-am lasat sa se raceasca, dupa care i-am taiat in felii groase de un cm, i-am asezat din nou in tava si i-am mai copt o data pentru 15 min. La final, dupa racire, i-am asezat intr-un borcan inchis ermetic. Merg perfect cu cafea sau ceai.
Multumesc pentru inspiratie, Mazi.
Stiu ca ar merge si niste poze. Promit ca de la urmatoarele retete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu