duminică, 9 ianuarie 2011

Pate de ciuperci

Am vazut reteta la Mazi si-am zis ca merita sa incerc, asa ca am luat o casoleta de 500 g de ciuperci champignon, o punguta de 50 g hribi uscati, o ceapa, o lamaie, 5-6 catei de usturoi, o legatura de patrunjel si un pachet de unt.



M-am bucurat cand am gasit hribi uscati in hypermarket, alaturi de galbiori si ghebe produse si ele in RO, prin judetul Dambovita pe undeva. Din clipa in care deschizi ambalajul te invaluie parfumul ciupercilor adevarate. Pentru ca hribii trebuie sa se rehidrateze, ceea ce poate dura putin, se urmeaza instructiunile de pe ambalaj si se pun ciupercile la fiert. Dupa primul clocot, se scot si se lasa 30 min intr-un vas cu apa rece. Intre timp, se taie marunt palariile spalate ale ciupercilor champignon, dupa care se trece la hribii rehidtratati, la ceapa si la usturoi. Se pune ceapa la calit intr-o tigaie inalta in care sfaraie o lingura de unt. Dupa ce se inmoaie ceapa, se adauga usturoiul si trei fire de cimbru proaspat - frunzele se vor desprinde singure la temperatura mare, iar la final veti putea scoate firele cu usurinta. Daca nu aveti cimbru proaspat, folositi 1-2 lingurite de cimbru uscat. Se adauga ciupercile taiate si doua linguri de cognac, plus sucul de la jumatate de lamaie si se lasa pe foc pana se evapora lichidul, insa nu de tot. Se da deoparte si se amesteca cu patrunjelul tocat, se sareaza dupa gust. Dupa ce s-au racit putin, se amesteca cu restul pachetului de unt taiat cubulete, pentru a asigura o topire mai rapida si un amestec cat mai omogen. Se toarna intr-un recipient si se lasa putn la racit, dupa care se da la frigider unde se va intari. Se serveste cu bagheta proaspata pana se termina :-)

3 comentarii:

  1. Am mancat si eu la o prietena si e supeeer bun! nu se compara cu pateurile vegetale din supermarket. Trebuie sa il fac si eu acasa :D

    RăspundețiȘtergere
  2. In general, orice pate facut in casa nu se compara cu ce e la supermarket... Eu nu mananc ficat, insa mananc pate de ficat. Nu-ti poti imagina cat de bun a iesit un pate din ficatei de pasare facut pentru a umple niste oua... Yami. O sa va delectez cu el, cand i-o veni randul.

    RăspundețiȘtergere