marți, 25 ianuarie 2011

Gratin de conopida

In seara asta, proaspat scos din cuptor, fierbinte si gustos - gratin de conopida.

Mai exact, conopida gratinata.


Am pus apa la fiert intr-o oala incapatoare, pentru a fierbe conopida. Am luat o conopida medie, am spalat-o bine si am taiat-o buchetele pe care apoi le-am taiat bite size (scuze, pentru economia de cuvinte - in engleza am folosit doua, iar ca sa exprim in dulcele grai: de marimea unei imbucaturi. Si nici nu-mi place cum suna imbucatura... Dar, sa lasam lectiile de romgleza si sa revenim la conopida). Cand apa a dat in clocot, am stors in ea putin suc dintr-o lamaie si am aruncat inauntru conopida. Am lasat-o sa fiarba pana am patruns-o cu furculita. Sucul de lamaie pastreaza culoarea alba a conopidei. In timp ce conopida fierbea, am pus la fiert o jumatate de litru de lapte cu un catel de usturoi intreg, curatat si o frunza de dafin. Dupa primul clocot am oprit focul si am pus capac, lasand la infuzat. Cand conopida a fost aproape fiarta, am pus trei linguri de unt la topit intr-o craticioara, in care am incins alte trei linguri de faina timp de un minut, amestecand serios cu telul. Am stins incet cu laptele din care am scos usturoiul si frunza de dafin, fara sa ma opresc din amestecat. Cand sosul format s-a uniformizat frumos, am ras deasupra 50 g de branza gruyere si am am continuat sa amestec. Am scos conopida intr-o strecuratoare si am lasat-o la scurs, apoi am varsat-o peste sos si am rasturnat-o cu grija pe toate partile, astfel incat sosul sa patrunda peste tot. Am asezat totul intr-un vas de jena, am presarat deasupra o mana de pesmet si o mana de parmezan ras si am dat pentru 20 min la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pana s-a rumenit.

E bun bun si merge struna cu un Cabernet Sauvignon rubiniu. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu