luni, 29 noiembrie 2010

Vorbitul in public

Saptamana trecuta m-am numarat printre prezentatori in cadrul unui seminar de jumatate de zi. Prezentarea mea a fost programata la finalul evenimentului, inainte de pranz. Nu-mi amintesc sa-mi fi placut vreodata sa ma adresez unui public mai numeros decat gasca noastra de prieteni - si aici era cazul, fiind prezenti in jur de 50 de oameni interesati de subiectele propuse. Subliniez cuvantul "interesati", pentru ca sunt multe evenimente (seminarii, prezentari, conferinte) la care lumea se duce sa bea o cafeluta buna si sa manance ceva fistichiu la pranz, sa mai schimbe aerul cenusiu al biroului cu mocheta moale a vreunui hotel de 4-5 stele. Nu sunt neaparat interesati de subiecte, ba dimpotriva, ii vezi motaind in scaune sau rasfoind materialele de prezentare incluse in mapele pe care le primesc la inregistrare. Situatia se schimba radical in cazul evenimentelor platite - dintr-o data nu mai dau toti navala, insa ai siguranta unui auditoriu interesat, atent, activ.

Cand sunt nevoita sa vorbesc in public, ies din zona mea de confort. Imi tremura vocea, mi se usuca gatul, simt ca ma inrosesc si ca imi iau foc urechile. Constientizez toate astea si mintea mea deruleaza in planul doi un proces de linistire si racire. Planul unu este ocupat cu expunerea ideilor pregatite anterior. N-am plecat vreodata spre pupitru sau microfon fara o pregatire temeinica inainte, fara un schelet al prezentarii garnisit bine cu idei si expuneri pe care le-am considerat a aduce un plus de valoare interlocutorilor. Mi-a fost teama de incadrarea in timp si am repetat acasa cu cronometrul pornit, constienta fiind ca la fata locului, in transee, pierzi idei pe drum si iti vin idei noi, construiesti pe marginea intrebarilor primite.
Lucrurile se schimba total cand sunt intre "ai mei": nu am niciun fel de retinere, sunt extrovertita, povestesc de toate, rad, glumesc, brodez pe diferite teme. Cred ca fond am, insa e nevoie de antrenament si practica pentru a ma simti la fel de bine si in cealalta situatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu