marți, 26 octombrie 2010

Ovare polichistice

Sau sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sau boala femeii moderne sau cauza principala a infertilitatii feminine. Oricum ai spune-o, este un diagnostic pe care multe femei il aud in cabinetul doctorului ginecolog, un diagnostic tratat cu usurinta pentru ca "atata lume are boala asta", care "de fapt nu este o boala" ci "doar" o "functionare anormala a ovarelor".

Simptomele includ:

  • oligomenoree sau amenoree – menstre neregulate, rare sau absente
  • infertilitate - decurgand din lipsa ovulatiei pe parcursul unui ciclu menstrual
  • hiperandrogenism – activitate androgenica (adica hormoni masculini - testosteron) in exces rezultand in hirsutism (par in zone nedorite – fata, piept) si acnee

Metode de diagnostic:

  • ecografia care poate evidentia foliculii ovarieni. In ciclul menstrual normal, foliculul dominant "explodeaza" eliberand un ovul. Dupa ovulatie, ceea ce ramane din folicul se tranforma in corpus luteum care produce progesteron si ulterior se micsoreaza si dispare in aproximativ 12-14 zile de la ovulatie. In cazul SOPC, ovarele practic "aresteaza" foliculii care se dezvolta ajungand pana la 5-7 mm, dar nu mai mult. Niciun folicul nu ajunge la dimensiuni preovulatorii de 16 mm si toti raman atasati pe ovar, de obicei in zonele laterale, contribuind la cresterea in marime a ovarelor.
  • istoria pacientei, in special in legatura cu frecventa ciclurilor menstruale, hirsutism, obezitate, acnee.
  • analize de sange, concentrate pe nivelul hormonilor masculini: androstedion, testosteron, DHEA. Se crede ca nivelul testosteronului liber este cel mai bun indicator, intrucat statisticile au aratat ca peste 60% din femeile cu SOPC au un nivel peste normal al acestui hormon.
  • alte analize de sange sunt sugestive, dar nu pot da un diagnostic de sine statator. Astfel, raportul dintre LH si FSH nu trebuie sa depaseasca 1:1 in a 3-a zi a ciclului menstrual.
  • testul de toleranta la glucoza. Pentru acest test, pacientei i se recolteaza sange la momentul 0 - dimineata pe nemancate. Apoi serveste oral o portie de glucoza. Urmeaza o noua recoltare la 60' si inca una la 120'. Rezultatele testului indica rezistenta la insulina a pacientei si ajuta in elaborarea tratamentului, adaugandu-se un antidiabetic. Se crede ca exista o legatura intre SOPC si rezistenta la insulina.

Veti gasi multi "se crede" si "nu se cunoaste" atunci cand vine vorba SOPC.

Tratament:

Cand vine vorba de tratament, doctorii intreaba ce isi doreste pacienta. Un raspuns cum ar fi "Imi doresc sa fiu sanatoasa" nu este acceptat. Pacienta trebuie sa isi doreasca sau nu sa faca copii. Daca isi doreste copii, atunci tratamentul poate fi unul de fertilizare. De obicei se incepe cu scaderea in greutate si, daca ovulatia nu survine spontan, se trece la fertilizare cu medicamente (in general, Clomifen). Daca pacienta nu isi doreste copii, tratamentul este simplu: anticonceptionale. Daca pacienta isi doreste sa trateze acneea si hirsutismul, pe langa unele contraceptive, si spironolactona este indicata ca un adjuvant.

Concluzie:

Tratamentul este unul de lunga durata si pacienta trebuie sa dispuna de timp si de rabdare. Nu toate pacientele cu SOPC au si infertilitate. Chiar daca niciun tratament nu asigura rezultate, chiar daca fiecare organism raspunde altfel la aceleasi pastile, chiar daca vrei si stii ca nu poti, nu dispera, nu te stresa, nu iti dori mai mult. Fa pasi mici si siguri. Vei invinge, prin rabdare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu