marți, 21 septembrie 2010

Vacanta 2010: Istanbul

Prima vizita la Istanbul te lasa cu rasuflarea taiata. E surprinzatoare forfota clocotind in timpul zilei pe strazile sale inguste si pietruite. Pare ca tot orasul respira prin comert. Toate cladirile sunt ticsite cu magazine la parter si cateodata si la etajul 1 sau chiar la 2. Reclamele din hartie acopera geamuri intregi, transformand fatadele intr-un ghiveci total. Pe la toate colturile gasesti vanzatori ambulanti de orice: de la Turkish Louis Vuitton, Turkish Gucci, la umbrele, unghiere, servetele, masini de cusut cat un capsator si cate altele. Saptamanal, baloti imensi impachetati cu maiestrie in rafie alba si lipiti cu banda adeziva se revarsa de pe trotuare. Imi imaginez cum au fost descarcati in port venind de prin toate colturile Asiei si acum isi asteapta destinatarii. Cei care au de ridicat mai multe pachete, vin cu masini pe care le parcheaza in mijlocul strazii blocand circulatia. Claxoane scurte – intotdeauna cate doua – ii acompaniaza in timp ce incarca. Cei care au de ridicat mai putine trag dupa ei niste carucioare cu doua roti la care se inhama, de cele mai multe ori, la deal. Zgomotul rotilor pe caldaramul pietruit e un ecou al altor epoci care continua si astazi sa guverneze viata in acest oras al noului si al vechiului, al modernitatii si al istoriei – deopotriva.

Istanbulul este istorie prin excelenta, atragand mii de turisti in fiecare an. Din traseul fiecaruia nu ar trebui sa lipseasca Sfanta Sofia – biserica bizantina, apoi moschee, apoi muzeu, Moscheea Albastra – cu superba faianta de Izmir lucrata manual, Basilica Cisterna – construita de romani ca un bazin de apa aprovizionata de la izvoare din apropierea Istanbulului prin intermediul apeductelor, Baia Turceasca Cemberlitas – loc de relaxare tipic otomana, Palatul Topkapi – cu gradinile si foisoarele sale de odihna, cu vederea superb asupra Cornului de Aur, cu bijuteriile si comorile sale care iti taie rasuflarea: diamante cat pumnul, smaralde incrustate in aur, sfesnice de 1 m inaltime cantarind 46 de kg de aur, incrustate cu mii de diamante. Intr-un cuvant, opulenta si bogatia specifice unui imperiu ofensiv. Nu trebuie ratat nici Marele Bazar, daca poti tine piept insistentelor, daca poti sa refuzi reduceri spectaculoase, daca stii la randul tau sa negociezi. Poti sa ai noroc, daca te afli in cautarea unei bijuterii sau a unui articol din piele. Trebuie, insa sa stii de la inceput ce vrei, altfel te vei pierde in puzderia de modele si culori.
Cei mai norocosi, care beneficiaza de un ghid local, au sansa sa vada si alte minunatii care nu sunt neaparat in Top 10 de vizitat: turnul Galata cu al sau restaurant rotitor, vilele de pe malul asiatic al Bosforului, cartierul armenesc si multe altele. 4 zile nu ajung pentru a “simti” intr-adevar pulsul orasului. E suficient insa pentru a bifa Top 10, pentru a te chinui sa alegi intre felurile de mancare cu carne tocata marunt, pentru a te delecta cu baclavalele divine si zemoase si cu rahatul turcesc aromat, pentru a savura o narghilea insotita de un ceai de mere sau un suc de rodii proaspat stors, pentru a asculta de 4 ori pe zi rugaciunea imamului, transmisa, cum altfel, prin megafoane, din aproape toate minaretele orasului.
Istanbul – European Capital of Culture 2010 – Come explore!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu