vineri, 4 septembrie 2009

Poveste de dragoste

Sunt oameni care imi spun ca s-au bucurat de Grecia acum 10-11 ani, cand s-au deschis granitele si ca acum nu li se mai pare mare lucru. Daca ii intrebi incotro i-au purtat pasii, se opresc in Halkidiki. Noi nu am fost in Halkidiki si nici nu cred ca vom ajunge. Pentru ca am facut o mica pasiune pentru insule.
Am inceput acum doi ani in Thassos, unde am gasit multa liniste, peisaje superbe, mare albastra (oricum asta e un pleonasm in Grecia), stanci, pini, cei mai dulci pepeni galbeni, miere si o supa de rosii de vis. Am petrecut atunci o saptamana intr-un bungalow intr-o livada de maslini. Am admirat talentul de a construi printre maslini, fara a-i deranja, pentru a pastra aerul care da originalitate locului. Am fost la 100 de m de plaja, insa nu am petrecut doua zile in acelasi loc. Ne-am bucurat de varietate – plaja cu nisip, plaja cu pietre, plaja cu stanca. Am hotarat ca vom reveni. Si am facut-o anul acesta, insa nu in Thassos, ci in Zakynthos. Am schimbat punctul geografic (din nord-vest in sud-est) si marea (din Egee in Ionica). Au trecut doua saptamani de cand ne-am intors si daca inchid ochii vad inca ce vedeam din dormitorul nostru mediteranean.


Am calatorit doua zile pentru a ajunge acolo, pentru ca am ales sa o facem cu masina, desi insula are si aeroport. Nu imi place sa merg in Grecia prin agentii, nu imi place sa stau la hotel, prefer intelegerea direct cu proprietarul vilei si planificarea pe cont propiu. Mi-am deschis ochii in apa pentru a-mi umple sufletul cu albastru. Am iubit fiecare peste care mi-a iesit in cale. Am savurat fiecare salata ce-mi gadila papilele cu savoare greceasca din masline si miere. Si am concluzionat ca desi Grecia are un numitor comun ce-i confera identitatea, oriunde te-ai duce este altfel. Probabil ca vom reveni si in alti ani, insa mereu altfel, mereu altundeva, mereu deschizatori de drumuri. (va urma)

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca mai sunt si altii care procedeaza in felul asta. Exact la fel facem si noi. Ne urcam in masina, mergem si cautam cazare la fata locului. Niciodata in hoteluri cu multe etaje, piscine si alte minuni. Si da, avem o pasiune si pentru insule.
    Sambata plecam tot in niste insule grecesti, inca nu ne-am hotarat care :-)

    RăspundețiȘtergere