luni, 9 februarie 2009

Utilitati - curent electric

Nu pot sa las acest post necomentat. Dar am prea multe de spus.
Slava Domnului, nu am avut onoarea sa cunosc seriozitatea Enel in raport cu interventiile. Dar am avut onoarea sa o cunosc cand a venit vorba sa extind o retea, sa ma bransez la ea si apoi sa aprind lumina in casa.

Ce inseamna sa extinzi o retea de energie electrica? Este un proiect pe care trebuie sa il administrezi cu grija. Implica resurse externe, bani, timp, multa rabdare si renuntare.
Resursa externa este firma acreditata cu care trebuie sa executi lucrarea, pe ai carei reprezentanti ii chemi sa analizeze, sa proiecteze si sa estimeze. Ei ar trebui sa se ocupe de realizarea si depunerea dosarului pentru obtinerea avizului.
Banii nu sunt putini - reteaua stradala pe care am extins-o consta din 3 stalpi de rezistenta si doi stalpi de sustinere, iar cablul cred ca acopera in jur de 250 - 300 m. Cost: 17.700 ron. Am achitat aceasta suma integral, in avans. Nedrept.
Nici cu timpul nu stam bine. Si aici intervine rabdarea. Data cand am inceput proiectul o consider ca fiind data cand l-am achitat: 17 iulie 2008. Nu mai pun la socoteala cand am contactat firma acreditata, adica prin aprilie.
Renuntarea vine la final, cand cedezi catre Electrica reteaua extinsa de tine. De doua ori nedrept.

Ce inseamna sa te bransezi la o retea existenta? Din nou resurse externe si din nou bani. Noi am ales sa cautam o alta firma cu care sa realizam aceasta lucrare, nefiind multumiti de primii, care au facut destule greseli: au montat un stalp prea aproape de axul drumului, la indemnul Primariei l-au mutat, dar l-au mutat pe teren privat, dupa care iar l-au mutat... De data aceasta, firma s-a dovedit serioasa si a realizat bransamentul in 5 zile. Deci, daca vrei cu adevarat, poti. Din ce au constat lucrarile: coborarea unei cutii in care s-a realizat legatura cu cablul de pe stalp si in care se va monta contorul, saparea unui sant de 100 m, pozarea cablului in sant, legarea cablului la instalatia realizata in casa. Cost total: 5.000 ron. Bineinteles, din nou avize de la Electrica Muntenia Sud care tocmai atunci devenea Enel. Si nu vreti sa stiti ce insemna mutarea intr-un nou sediu, cate dosare aruncate in toate partile am vazut acolo, cate cozi si cat popor umilit la usi.

Ce inseamna sa aprinzi lumina in casa? Inca nu stiu, va marturisesc. Ca sa lege reteaua extinsa de noi la reteaua existenta, constructorul trebuie sa obtina un program de intrerupere de energie prin intermediul caruia cei de la Enel opresc alimentarea cu energie electrica astfel incat sa poata fi legati stalpii. De o luna inca nu l-a obtinut. Nu ma intrebati de ce, pentru ca v-as spune ce am auzit si eu: sunt in concediu, maine se rezolva, poimaine se rezolva, sunt in delegatie... Astea toate de la inginerul sef, si cand spun inginer sef, am in fata ochilor doar filmele comuniste cu ingineri agronomi cautand pomii de frunze. Dupa ce constructorul leaga retelele, urmeaza receptia. Pe asta o face Enel. Adica vine un reprezentant, se uita la legatura facuta de constructor si spune Da. Dupa care reia furnizarea energiei electrice. Atunci se cheama ca vom avea retea sub tensiune. Si nervi sub tensiune. Urmeaza sa inchei contract de furnizare si montarea contorului pe care o realizeaza exclusiv Enel. Am aflat ca si aici vom avea o problema, ca avem contor trifazic si nu mai sunt pe stoc din noiembrie. Solutia ar fi sa cumparam noi un contor, sa il omologam si sa il punem la dispozitia zeilor ca sa il monteze... Dar astept momentul respectiv ca sa vi-l relatez. Nu vreau sa anticipez.

Concluzia este ca Enel sta foarte prost nu numai la interventii, dar si la executie. Dupa ce iti ia banii pe o retea pe care platesti sa o faci si platesti si ca o folosesti si care nu e a ta (cat de absurd poate fi?!), te trateaza ca pe un gunoi si nu plateste stricaciunile pe care le face (vedem gaurile din trotuar.. sa va pozez si eu drumul nostru cu noroiul ca ciocolata de la santurile sapate haotic...).

M-am hotarat: maine ma duc la ei.

P.S. Cat asteptam sa imi vina randul la semnat contractul de furnizare a sunat o doamna de la caminul de batrani sa se planga ca cei de la Enel au intrerupt furnizarea pentru o factura neachitata. Cat de caini sa fie?

2 comentarii:

  1. asta este magaria cea mai mare... tu faci tot, tu platesti tot, tu stai in patru labe, si dupa aia vin ei, cand vor, cand au chef, si trebuie sa le cedezi lor... gratis...

    sa vezi cand la mijloc mai e si un post trafo... si ai bagat miliarde... si vine enel si spune "merci fraiere ca ai dat banu"

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu ce e un post trafo.. dar daca ai bagat miliarde, e clar... are ceva legatura tot cu extinderea, cu cresterea nivelului de trai nu numai pentru tine, spirit civic, bani pe care nu-i mai vezi si nu-i mai recuperezi.

    RăspundețiȘtergere