luni, 2 februarie 2009

Despre caini si catei

In 1995, pe peluza din fata King’s College din Cambridge, admiram cea mai verde iarba pe care o vazusem vreodata si aflam cu mirare ca studentii si vizitatorii nu aveau voie sa o calce.

Ciudat, de unde in toate parcurile absolut oricine putea sa calce iarba si era chiar invitat sa o faca, nu ca in parcurile noastre, unde primesti amenda pentru calcat iarba si pentru plimbat cainii. Se stie ca englezii sunt priceputi la parcuri. Si nu au putine. Pentru ei e clar ca parcul e destinat recrearii si prin asta inteleg orice ii scoate pe oameni din rutina orasului. La noi prin recreere se intelege doar sa privesti – nu sa atingi iarba ca si cand te-ai plimba prin padure. De ce sa faci asta, cand e atat de frumos sa te plimbi pe asfalt. De ce sa plimbi cainele pe spatii verzi, pe multe spatii verzi, cand e atat de frumos sa ocolesti mii de rahati canini pe trotuare. Biodegradabili ar fi, dar pe pamant... In fine, m-am indepartat de King’s College...
Consider ca regula englezilor era demna de aplicat vizitatorilor. Cum ar fi ca sute de turisti sa calce minunatul gazon tuns milimetric, in disperarea de a sta aproape de zidurile pe langa care au trecut regii si printii Marii Britanii, preocupati fiind de cine stie ce examen sau restanta... Nu cred ca am mai avea ce admira. Insa ca orice regula serioasa, avea si o exceptie. Numai profesorii care predau la prestigiosul colegiu aveau voie sa calce iarba. La vremea respectiva, nu mi s-a parut nimic ciudat, era la fel ca la noi cu Intrarea elevilor si Intrarea profesorilor. Imi parea o regula legata de respect. Desi, cam mult totusi, avand in vedere ca profesorii puteau sa taie pajistea spre intrarea in colegiu, iar studentii se plimbau perimetral pana ajungeau la aceeasi usa.
Acum insa, traind acelasi tip de reguli aplicabile prin exceptie, doar unora, ma simt ca in fabule unde egalitatea era doar pentru caini, nu si pentru catei. Nu se pune problema sa nu ai loc de parcare, lucram in birouri 1st class si asta presupune si o parcare, fie ea supraterana, fie subterana, dupa buget. Se pune insa problema ca va rugam sa nu parcati pe locurile alea si pe celelalte pentru ca sunt rezervate celor de deasupra. Doar cei de deasupra au acces la internet de pe cardurile 3G, voi puteti accesa doar casuta de e-mail. Doar cei de deasupra pot sa primesca mail-urile instantaneu pe telefon, voi doar daca va deschideti calculatoarele. Daca in primul caz, pot sa ma mai gandesc ca era vorba de respect, in al doilea este doar mandrie, sublinierea diferentelor si intretinerea distantei intre caini si catei. Chiar daca cele doua categorii isi spun pe numele mic. Dar, traim in corporatie si asta ne ocupa tot timpul.

Ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei,
Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu